Eerste planten deze week voor de klok

Zuurbier heeft voortaan ook patiorozen

Tholen - Zuurbier heeft al meer dan 50 jaar ervaring in de snijrozen - het bedrijf teelt deze sinds 2001 op 48 ha in Kenia -  en voegt nu ook de patioroos toe aan het assortiment. Afgelopen augustus is Zuurbier gestart met de productie in hun kas in Aalsmeer en zullen ze een 12-tal patiosoorten van Select Breeding in de markt zetten. In totaal staan 27.000 planten in potmaat 19 en 21 cm in de kas en zullen de eersten deze week voor de klok op Royal FloraHolland verschijnen.

Marja Oudhuis en Rosaline Zuurbier

0,5 ha kas beschikbaar
"Op onze verwerkingslocatie hadden we nog een kas beschikbaar die vroeger werd gebruikt als veredelings- en showkas. We zochten een geschikte teelt voor deze kas en kwamen de patiolijn van Select Breeding op het spoor", vertelt Rosaline Zuurbier. "Het is het perfecte product voor deze kas en het laat ons rozenhart sneller kloppen."

Met seizoen mee telen
"Het voordeel van het telen van patiorozen is dat dit gewas met het seizoen mee geteeld kan worden," legt Rosaline uit. "In augustus zijn we begonnen met de opkweek, dan snoeien we ze in december en lopen ze rustig uit tot een door en door geharde roos die geschikt is voor buiten. De komende 4 tot 6 weken zullen we ze uitleveren en dan beginnen we weer van voren af aan. We zijn ongeveer 11 maanden bezig om ze in bloei te trekken."

12 patiosoorten van Select Breeding
In de kas van Zuurbier worden momenteel 12 soorten patiorozen van Select Breeding geteeld. "Het assortiment trok mij omdat ze veel verschillende kleuren hebben die qua uiterlijk erg op elkaar lijken. Daarnaast zijn ze goed resistent tegen schimmels en plagen door het harde glanzende blad."

De teelt van de patioroos is geheel nieuw voor Zuurbier en ze zijn daarom erg blij met de hulp van Michael de Geuse van Select Breeding en collega kwekers. "Select heeft het plantmateriaal gemaakt en Michael kwam kwam regelmatig een kijkje nemen in de kas en hield ons op de hoogte van do's and don'ts. Verder zijn we ook heel blij met de collegialiteit van onze collega kwekers die ons ook hebben geholpen."

Goede verwachtingen
De eerste rozen zullen deze week via FloraHolland voor de klok verschijnen en Rosaline is zeer benieuwd naar de marktreacties, maar heeft goede verwachtingen. "De patioroos is een product dat zeer gewaardeerd wordt omdat het een reeds bloeiende rozenstruik is in de schappen. De consument kan direct genieten van de plant zonder al te veel moeite te hoeven doen. Kortom, een plant die echt past bij de consument van deze tijd."

En Rosaline kijkt al uit naar volgend jaar. "We weten nu al dat we volgend jaar zeker door zullen gaan met de teelt van de patioroos. Naar aanleiding van de marktreacties van dit jaar kunnen we ons assortiment voor volgend jaar finetunen en zullen we steeds beter worden in de teelt van dit product." 

Voor meer informatie:
Zuurbier & Co.
Mijnsherenweg 33
1433 AP Kudelstaart
Marja Oudhuis (voor sales)
T: +31 (0)6 5141631 
www.zuurbier.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven