Chrysanten Chic en Pina Colada presteren goed in full LED herfstteelt

Deze zomer is de kasinrichting van het onderzoek De Perfecte Chrysant bij Delphy- Improvement Centre aangepast om een lichtintensiteit te kunnen geven van 210 μmol.m⁻².s⁻¹ LED licht met een spectrum Rood/Wit/Blauw (89%,6%,5%).

De grond is gestoomd en in week 34 (25 augustus) werden Chic en Pina Colada geplant met 60 pl/m2 en kleinere velden van nog zes rassen met specifieke kenmerken zoals vegetatieve groei. Na 7 dagen met 21 uur daglengte is de korte dag fase (KD) begonnen. In de KD is een daglengte van 11:30 aangehouden. De groei was zodanig, dat een langere daglengte niet goed was en voor enkele vegetatief groeiende rassen had een kortere daglengte van 11 uur beter geweest. De sterke groei bij Chic had tot gevolg dat dit ras zwaar geremd moest worden. Met de sterke groei in het begin had achteraf de lange dag fase een dag korter (6 dagen) kunnen zijn. In week 42 en 43 werd zware kwaliteit Chic en Pina Colada geoogst. De lichtbenutting kwam uit op 6.3 en 6.6 g/mol licht. Ca 20% hoger dan bij twee praktijkbedrijven.

In de teelt is 34.5 kWh/m2 elektriciteit voor belichting gebruikt. In een proef is het elektriciteitsgebruik voor belichting altijd hoger dan een vergelijkbare installatie op een praktijkbedrijf omdat er meer lampen worden opgehangen om geveleffecten op de lichtverdeling te compenseren. Voor warmte was 3.3 m3/m2 aan gas nodig, maar tegelijk is het equivalent van 7.1 m3/m2 gas aan warmte verzameld in de warmtewisselaar van de luchtbehandelingskast, dus netto was er een warmte-overschot. Voor het verzamelen van de warmte is wel de inzet van elektriciteit in een warmtepomp nodig.

Klik hier voor een uitgebreide update van de proef.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven