Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ErfGoed zoekt ondernemers die willen testen met Airflow-systeem

Een efficiƫnte benutting van laagwaardige warmte en een optimaal microklimaat rond de plant. Dat zijn twee belangrijke voordelen van de innovatieve Airflow-vloer van ErfGoed. Het systeem - dat kan worden benut om te verwarmen en te koelen - is inmiddels dusdanig doorontwikkeld dat dit kan worden ingezet in praktijkproeven. ErfGoed zoekt daarom telers van potplanten, perkplanten en/of groenteplanten die willen testen met het systeem.

Het principe van het Airflow-systeem is heel eenvoudig: er wordt kaslucht aangezogen, die door het buizenstelsel in de eb- en vloedvloer wordt geblazen. In deze slangen zitten gaatjes, waardoor de lucht in de gravellaag terechtkomt.

"Via deze gravellaag wordt de lucht direct bij het gewas gebracht", legt Cor Bremmer uit. Hij is Commercial Director bij ErfGoed. "Het systeem kan onder meer worden benut om te verwarmen. Groot voordeel hierbij is dat laagwaardige warmte - denk bijvoorbeeld aan restwarmte - op deze manier efficiƫnt kan worden ingezet. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing. Ook houd je de bovenkant van de vloer goed droog, wat waarschijnlijk resulteert in minder algengroei."

Daarnaast kan de Airflow-vloer worden gebruikt om te koelen. In dit geval wordt koude lucht ingebracht en gaat er koelere, vochtige lucht langs het gewas. "Op warme dagen kun je de temperatuur in een kas hiermee naar verwachting zo'n drie graden omlaag brengen. Ook is sprake van een hogere RV, waardoor de huidmondjes van het gewas open blijven staan en de fotosynthese wordt bevorderd. En de combinatie van de lagere temperatuur en de hogere RV resulteert in een beter microklimaat rond de plant. Dit komt de gewasgroei en -kwaliteit ten goede."

Uniforme luchtverdeling
ErfGoed voert al langere tijd testen uit met het Airflow-systeem en werkte de afgelopen periode aan een verdere doorontwikkeling van de vloer. "Op die manier hebben we de luchtverdeling in de vloer verder weten te optimaliseren", licht Bremmer toe. "Hierdoor is nu - net zoals bij de reguliere ErfGoedVloer- sprake van een uniform klimaat en is een gelijkmatige gewasgroei gegarandeerd. Per saldo realiseren we 4 tot 5 m3 aan luchtbeweging per vierkante meter per uur. Zonder dat sprake is van enige wind; het klimaat is rustig en stabiel. Dat is een voordeel ten opzichte van ventilatoren."

Praktijkproeven
Met deze optimale en uniforme luchtverdeling is de Airflow-vloer klaar voor verdere uitrol in de praktijk. ErfGoed zoekt daartoe ondernemers die proeven willen doen met het systeem. Bremmer: "Zowel de proeven als de effecten zullen intensief worden gemonitord. Op die manier hopen we de meerwaarde van het Airflow-systeem verder te kunnen uitkristalliseren en te optimaliseren. En daar plukken de ondernemers die meedoen - en op termijn hopelijk de hele tuinbouwsector - de vruchten van."

Voor meer informatie:
ErfGoed
Bredeweg 59
2751 GH Moerkapelle
T +31 (0)79 593 38 00
www.erfgoed.com

Publicatiedatum: