Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In nagenoeg elk gewas is een versnelling te bewerkstelligen door opkweken in een vertical farm"

Artechno Growsystems introduceert 'AVF+ Young Plants'. Dit teeltsysteem stelt telers in staat om robuuste jonge planten van vele soorten gewassen in hoge dichtheden op te kweken, door nauwkeurig de omgevingsvariabelen zoals temperatuur, licht, luchtvochtigheid en voedingsstoffen te controleren binnen een optimale groeiomgeving.

De voordelen zijn een hogere productie en ruimtebesparing. Er is minder ruimte voor opkweek nodig, waardoor er meer ruimte voor afkweek over is. Ook kan er jaarrond een consistente hogere kwaliteit jonge planten gerealiseerd worden, is het minder arbeidsintensief en tenslotte is het mogelijk een betere biocontrole te handhaven in een gecontroleerde teeltomgeving.

Jong plantmateriaal
Artechno heeft de laatste jaren een nieuwe manier van opkweken van jong plantmateriaal ontwikkeld. Daarvoor zet het internationaal opererende Westlandse bedrijf ruim 35 jaar ervaring als technisch toeleverancier voor de internationale glastuinbouw in.


Artechno op GreenTech Amsterdam 2024

Rudy van den Berg, Commercial Manager: "Door in een volledig gesloten, meerlaagse omgeving (vertical farm) jonge planten op te gaan kweken, kunnen ideale condities gecreëerd worden voor ieder jong gewas. Er is geen invloed van buiten meer op de jonge plant, waardoor deze jaarrond in de juiste vorm en kwaliteit afgeleverd kan worden. Er kan per partij maatwerk geleverd worden op iedere jonge plant, waarbij deze voorbereid kan worden op de volgende fase van de teelt; de overgang naar bijvoorbeeld een kas of het open veld."

De kans op besmetting met ziekten, virussen en plagen wordt gereduceerd tot bijna nul bij opkweek in een vertical farm, benadrukt hij. "Dit betekent dat bestrijding van deze ziekten, virussen en plagen niet meer nodig is tijdens de opkweek en daarnaast een schone start van de volgende teeltfase. Bepaalde bodemziektes, waar jonge planten veel last van kunnen hebben in de eerste fase na ontkieming, komen niet meer voor. Hierdoor is het mogelijk om weer met minder resistente rassen te gaan werken, die andere voordelen met zich mee kunnen dragen (bringing back nature to nature)."

Automatisering
Opkweek in een vertical farm geeft de mogelijkheid tot vergaande automatisering van het proces van zaadje tot afleverbare jonge plant. "Onnodige en zware arbeid kan worden geëlimineerd. De gewasflow door het bedrijf kan worden geoptimaliseerd, waarbij de plant minder vaak hoeft te bewegen door het bedrijf. Daarnaast kan de automatisering zo georganiseerd worden dat als de plant moet bewegen, dat deze altijd naar de robot komt en niet andersom. Eventuele handmatige handelingen kunnen worden gedaan op ergonomische werkhoogte."

Door op hoge dichtheid op te kweken in een meerlaags indoor teeltsysteem wordt er veel ruimte bespaard op de totale teeltoppervlakte van het bedrijf. Er is minder ruimte nodig voor opkweek, waardoor er automatisch meer ruimte is voor afkweek. "Dit is één van de factoren waardoor de totale productie omhoog gaat."

Een andere belangrijke factor van productieverhoging is de versnelling van het opkweekproces, vervolgt Rudy. "Hiermee wordt de cyclus verkort en kunnen er dus meer cyclussen gedraaid worden in dezelfde tijd. In nagenoeg elk gewas is een versnelling te bewerkstelligen door het opkweken in een vertical farm."

Geen menselijke fouten
Omdat alle condities worden beheerst en er geen invloeden zijn van buitenaf, kan het slagingspercentage voor jonge planten naar 100%, weten de vertical farming specialisten in Westland. Rudy: "Invloeden van buitenaf zijn niet alleen klimaat- en weersomstandigheden, maar ook de eventuele menselijke fouten zijn uit te sluiten. Doordat er in een vertical farm sterke, betere planten opgekweekt kunnen worden, start de rest van de teelt vanuit een beter niveau. Dit leidt dan weer tot betere resultaten in de rest van de teelt: minder uitval, hogere productie, hoger % klasse één, etc. Al deze factoren dragen bij aan de verbeterde winstgevendheid van het bedrijf."

In een AVF+ Young Plants-systeem kan men opkweken voor de volgende gewasgroepen: sla, vrucht(groente) gewassen, zachtfruit, sierteelt, bosbouw en voor medicinale gewassen.

Er zijn verschillende oplossingen onder de vlag van AVF+ Young Plants.

  1. AVF+ Young Plants Compact
  2. AVF+ Freestyler
  3. AVF+ Explore

In het Cultivation & Research Center doet Artechno onderzoek naar teeltrecepten voor opkweek van al hierboven genoemde gewassen. Een teeltrecept kan samen met de klant ontwikkeld worden, zodat bij start van het project direct duidelijk is hoe er geteeld moet worden, met welke bronnen en welke productie men kan verwachten.

Voor meer informatie:
Artechno Growsystems
Tel: +31 (0)174 512051
[email protected]
www.artechno-growsystems.com/avf-hybrid

Publicatiedatum: