Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Voordelen realtime meten van fotosynthese zijn eindeloos"

Om de plant goed te laten groeien zorg je voor genoeg licht, water en CO2, zodat er fotosynthese kan plaatsvinden. Maar wat interessanter is volgens Jaap Weerheim en John van der Sande van Certhon, is te weten hoeveel licht, water en CO2 is er precies nodig is, én op welk moment, om de optimale groeiomstandigheden voor de plant te creëren. Want met die kennis is het mogelijk een hogere productie en kwaliteit te realiseren en gebruik van resources te verminderen, stellen zij.

Zo'n 3,5 jaar terug is Certhon begonnen met het inzichtelijk maken van de plantactiviteit in de klimaatkamers van het Certhon Innovation Centre. Alle aanwezige sensoren in de kamers, zoals de temperatuur, lichtintensiteit, de hoeveelheid CO2 en de luchtvochtigheid, worden op 15 seconden-basis gelogd met het Certhon Control System. Deze data bevat een schat aan informatie, die direct oproepbaar is.

Fotosynthese inzichtelijk maken
De data van de gedoseerde hoeveelheid CO2 in de klimaatkamer wordt gemeten en met andere data uit de klimaatkamer gecombineerd en geanalyseerd. Denk hierbij aan data over het kamervolume, de lekdichtheid van de ruimte en veranderingen van de CO2-concentratie in de ruimte. Door al deze data met elkaar te combineren, kan de fotosynthese inzichtelijk gemaakt worden.

Uiterst nauwkeurige software in eigen dashboardomgeving
Met deze kennis hebben ze bij Certhon algoritmes geschreven die in elke door hen gebouwde klimaatkamer, in elke omstandigheid, realtime de fotosynthese kunnen meten. "Specifieke kennis over data-analyse is niet nodig om de informatie af te lezen en te begrijpen. Deze gestandaardiseerde software is uitvoerig gevalideerd door middel van plant-destructieve drogestofmetingen tijdens diverse proeven in het Certhon Innovation Centre. Inmiddels is de ontwikkelde software verwerkt in onze eigen dashboardomgeving en daarmee toegankelijk te maken voor gebruikers van klimaatkamers van Certhon. Met slechts één druk op de knop krijgt de gebruiker alle informatie om producties te kunnen verhogen en het gebruik van resources te optimaliseren."

De voordelen van het automatisch meten van fotosynthese lopen uiteen
Door de fotosynthese metingen met andere metingen uit de klimaatkamer te combineren, kan er extreem waardevolle teeltkennis verzameld worden, sommen Jaap en John op. Het gaat dan om het kwantificeren van de effecten van diverse lichtspectra; inzicht in de effectiviteit en timing van CO2-dosering en in de timing en intensiteit van belichting.

Teeltproeven in de klimaatkamer groeien uit tot een onmisbaar instrument voor het optimaal gebruiken van resources in een kasteelt, zien ze bij Certhon. En de toepassing nog veel verder. "Zo zijn bij de evaluatie van nieuwe rassen tijdens veredeling onze fotosynthesemetingen van grote meerwaarde. Ook onderzoekers hebben middels het realtime meten van fotosynthese goud in handen. Zo kunnen de gevolgen van extreme klimaatverandering op fotosynthese doelgerichter onderzocht worden en teeltproeven versneld worden, door direct inzicht te krijgen in de gewasrespons in uiteenlopende omstandigheden."

Jaap Weerheim en John van der Sande geven graag een demo om te laten zien dat er 'ontzettend veel mogelijk is' als het gaat om het meten, analyseren en kwantificeren van fotosynthese in de klimaatkamers van Certhon.

Voor meer informatie:
John van der Sande
Certhon
ABC Westland 555
2685 DG Poeldijk
Tel: +31 174 22 50 80
[email protected].
www.certhon.com

Publicatiedatum: