Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers mogen rupsenmiddel voortaan zes keer inzetten

Het bacteriepreparaat Delfin van Biobest heeft nieuwe toepassingsregels gekregen. Hierdoor mogen telers het rupsenbestrijdingsmiddel voortaan niet maar drie keer, maar zes keer spuiten. 

Delfin ondersteunt telers bij het terugdringen van onder andere Turkse mot, Duponchelia en Tuta absoluta. Naast de extra bespuitingen is ook bestrijding van de buxusmot in het label opgenomen. 

De nieuwe regels gelden vanaf eind 2020. Biobest wijst Nederlandse telers er desondanks nu (opnieuw) op. Per bespuiting is 750 gram per hectare voldoende. Biobest Technisch Manager Gert-Jan Dillo adviseert om daarbij zowel stengels als bladeren goed te raken.

Een dode rups na toepassing van DELFIN® 

Toepassing
“Delfin werkt met zeer fijne kristallen die pas in het spijsverteringskanaal van de rups worden omgezet in toxinen. De rupsen zullen binnen 48 uur sterven, maar moeten het middel dus wel eerst opeten. Let ook op de weersomstandigheden. Onder invloed van UV breekt het product namelijk sneller af. Telers doen er daarom goed aan bespuitingen aan het einde van de dag uit te voeren.”

Regelmatig afwisselen
Delfin heeft een brede werking en pakt allerlei soorten rupsen aan. Aan dat lijstje kan nu ook de buxusmot worden toegevoegd. Daarvoor geldt hetzelfde als voor de rest: wissel Delfin elke drie behandelingen af met een andere bacteriestam op basis van Bacillus thuringiensis asawai. “Deze twee bacteriepreparaten zijn complementair aan elkaar en door ze regelmatig af te wisselen behouden we de effectiviteit naar de toekomst toe.”

Buxusmot
Van voorgaande jaren weten we dat de rupsendruk in juli en augustus flink kan oplopen. “Vaak heb je een tweede vlucht in juni (afhankelijk van de temperatuur) en zetten de motten hun eitjes af op het gewas”, licht Gert-Jan toe. Gelukkig zijn er goede ervaringen met Delfin. “Wanneer telers in hun feromoonvallen de eerste motten hebben gesignaleerd, doen ze er goed aan Delfin direct in te zetten.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
info@biobestgroup.com 
www.biobestgroup.com

Publicatiedatum: