Communicatie tussen de schakels in de sierteeltketen leidt tot daling gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Voor het verlagen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteeltketen is het van groot belang dat kwekers in de gehele keten onderling communiceren over de gebruikte middelen, van stekje tot eindproduct. Dat blijkt uit het Chain Transparency Project dat is uitgevoerd door MPS samen met het Initiatief Duurzame Handel (IDH) en leden van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI). MPS lanceert vandaag (28 januari 2021) de webpagina (in het Engels) waarop de resultaten van dit project te vinden zijn.

Bloemen en planten worden overal ter wereld geproduceerd en verkocht. De producten gaan door een internationale toeleveringsketen: beginnend vanaf stekje naar de fase waarin de wortels groeien en uiteindelijk naar de kweker die het eindproduct produceert. Gewasbeschermingsmiddelen worden overal in deze wereldwijde toeleveringsketen toegepast en kwekers weten niet altijd goed welk product eerder in de keten is gebruikt. Het Chain Transparency Project had als doel hierover bewustwording te creëren.

Daling milieu-impact
Tijdens het Chain Transparency Project 2.0 werden tussen 2017 en 2019 zeven producten van Floricultura, Anthura, VD Salm en Dümmen Orange gevolgd. De communicatie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tussen de schakels in de sierteeltketen zorgde voor transparantie en bewustwording over de gebruikte middelen door de hele sierteeltketen heen. De schakels in de keten stemden hierdoor. het middelengebruik op elkaar af.

Dit had tot gevolg dat aanzienlijk minder middelen werden gebruikt (45 procent) waardoor de milieu-impact daalde. Van gewasbeschermings-middelen met een hoog potentieel risico voor het milieu werd zelfs 64 procent minder gebruikgemaakt. De gemiddelde vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zorgde voor een daling van de milieu-impact van 47 procent per hectare waarop de middelen werden gebruikt.

Bekijk hier alle resultaten van het Chain Transparency Project (pagina opent in het Engels).

bron: MPS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven