teeltadvies KaRo

Start pioenseizoen: een goede start is het halve werk

Als de eerste groeischeuten de grond weer uit komen, zal de plant het suikertransport weer op gang willen brengen. Het gewas zal vooral in de beginfase behoefte hebben aan Borium, Silicium en Calcium. Deze drie elementen spelen een cruciale rol bij de start van de groei.

  • Borium activeert silicium
  • Silicium start de opname van elementen, te beginnen met calcium
  • Calcium zorgt met silicium voor een sterke celwanden en dus een weerbaar gewas

Borium
Borium verhoogt de silicium- en calciumefficiëntie, is betrokken bij de celwandsterkte en is belangrijk voor goede wortelontwikkeling. De startgift is 20ltr/hectare Humi-B. Humi-B is een zuivere humine met 2,0% gebufferde borium. Het is een gebruiksklare oplossing voor een makkelijke toepassing. Borium is het spoorelement dat het meest instabiel is en gemakkelijk uitspoelt in bodems met een laag humusgehalte, omdat borium negatief geladen is. Doordat de borium in Humi-B is gekoppeld aan een huminezuur spoelt de borium veel minder uit. Huminezuur bevordert tevens de vorming van wortelharen.


KaRo levert verschillende paaltjes, steuntjes etc ter ondersteuning van de pioenen

Silicium
Silicium is belangrijk voor de stevigheid van celwanden, waardoor ziekten en insecten minder snel een kans krijgen om de plant aan te tasten. Verder is silicium belangrijk voor een goede bloem- en vruchtzetting. Silicium kan via de bodem gegeven worden middels 20ltr/hectare Dia-Life. Dit bevat naast silicium, ook calcium en fosfaat.

Calcium & Fosfaat
Calcium zorgt met silicium voor de stevigheid van de celwanden. Hierdoor wordt de basis van een weerbaar gewas gelegd. Fosfaat stimuleert de beworteling en dus indirect de opname van voeding. Calcium en fosfaat kunnen via de bodem gegeven worden middels spuiten van Phos-Life op de grond. Dit bevat een hoge concentratie van natuurlijk calcium en fosfaat in de gemicroniseerde vorm. Dosering 20ltr/hectare Phos-Life.

Root & Shoot
Als aanvulling op de gift Borium, Silicium, Calcium en Fosfaat adviseert KaRo een startgift van 10ltr/hectare Root & Shoot. Dit is een uniek mengsel van vitaminen, huminezuur en fulvinezuur, voedingselementen en drie verschillende zeewierextract met natuurlijke planthormonen zoals cytokinine, gibberelline en auxine. Root & Shoot stimuleert wortel- en scheutgroei.


De standaard start dosering in pioenen kas, tunnel en buitenteelt :

  • 20 liter per hectare Humi-B borium gebonden aan huminezuur
  • 20 liter per hectare Dia-Life silcium, calcium en fosfaat
  • 20 liter per hectare Phos-Life silcium, calcium en fosfaat
  • 10 liter per hectare Root & Shoot voedingselementen, zeewier, vitamine

Aan de hand van een bodemanalyse verzorgt Kabo klant specifiek advies.

Voor meer informatie:
KaRo
www.karobv.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven