Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Realtime inzicht in groeidata

Graaduren worden door telers gebruikt om op te sturen, maar zij geven aan dat de berekening tijdrovend is omdat het handmatig moet en dus alleen op de pc beschikbaar is waar de berekening op uitgevoerd is. Nu zijn groeigraden niet nieuw, maar wel nieuw is dat het nu realtime inzichtelijk is op het 30MHz-platform. "Dus ook als de teler tussen het gewas staat", aldus de ontwikkelaars. "Bovendien kunnen zij informatie combineren met de inzichten van alle andere gewasdata."

Groeigraden berekenen
Maar wat zijn groeigraden nu eigenlijk? Groeigraden worden berekend op basis van temperatuur en gebruikt om de ontwikkeling van planten of insecten te voorspellen. Zo kan de teler precies inschatten wanneer zijn of haar gewas in bloei zal staan, of beoordelen hoe plagen of  biologische bestrijdingsmiddelen zicht ontwikkelen. "Je optimaliseert daarmee de timing van de oogst en het inzetten van je biologische controle."


Klik hier voor een vergroting.

Bij de berekening van groeigraden gaat 30MHz uit van een drempelwaarde. "De drempelwaarde is de temperatuur waaronder je geen ontwikkeling verwacht. Deze drempelwaarde is specifiek voor je organisme. Voor graaduren gebruik je de gemiddelde temperatuur van een uur. Voor graaddagen gebruik je de gemiddelde etmaal temperatuur. Voor de berekening trek je drempelwaarde af van de gemiddelde temperatuur, als dit 0 of lager is heb je 0 groeigraden. Als je gemiddelde uur temp 2 graden boven je drempel uitkomt, heb je 2 graaduren, en bij 10 graden boven de drempel heb je 10 graaduren. Die graaduren worden bij elkaar opgeteld.

Je kunt je voorstellen dat dit vooral bij heldere koude nachten in het voorjaar tot een verschil kan leiden: als de gemiddelde temperatuur van een etmaal gebruikt kan het zijn dat je niet boven je drempelwaarde uitkomt. Als je nu de gemiddelde temp per uur berekent, zul je zien dat in de nacht je de drempelwaarde niet bereikt, maar een aantal zonnige uren midden op de dag kunnen wel degelijk boven de drempel uitkomen.

Mocht je nu al werken met graaddagen en hier ervaring mee hebben raad ik je aan hier vooral verder mee te gaan. Mocht je nu gaan starten groeigraden, gebruik dan graaduren, gewoon omdat dit nauwkeuriger is."

Koude-uren / chill units
In de widget zal de teler ook zien dat er ook een optie is voor koude-uren, chill units. Hier is de drempelwaarde niet een ondergrens, maar een bovengrens. "Je telt hier de periode onder de drempelwaarde op. Chill Units (CU) worden over het algemeen gebruikt voor fruitbomen en bloembollen. Vruchtdragende bomen hebben een periode van koud weer nodig waarna deze gaat bloeien (ook wel vernalisatie eis genoemd), evenals bloembollen een koude periode nodig hebben om te ontkiemen of te bloeien. Fruitbomen moeten een bepaald aantal uren onder een drempelwaarde doorbrengen om de kiemrust te doorbreken, zodat ze zullen bloeien en normaal fruit kunnen zetten."

Chill units is de berekening van de periode van blootstelling aan koude temperaturen. De berekening van chill-uren in het 30MHz-dashboard gebeurt door de uren onder een bepaalde drempel te tellen (let op, GDH telt het uur maal de temperatuur boven een drempel, CU telt de uren onder een drempel). Gedurende koude temperaturen verkeren de plant en bloemknoppen in een rusttoestand totdat ze voldoende koude-uren hebben opgebouwd. Als er voldoende CU is verzameld, zijn de bloemknoppen klaar om te groeien in reactie op hogere temperaturen.

Widget instellen
Voor telers die gebruik maken van het service model van 30MHz is het eenvoudig om de widget voor GDU in te stellen. "Hiervoor navigeer je naar “widget toevoegen” rechtsbovenin het dashboard. Je vindt de widget onderaan, waarna je een aantal velden moet invullen."

In het filmpje hierboven legt Mirjam Bekker uitgebreid uit hoe het moet.

Voor meer informatie:
30Mhz
www.30mhz.com
contact@30mhz.com 

Publicatiedatum: