Invloed substraat op houdbaarheid Phalaenopsis

Eerder dit jaar heeft het Post-Harvest Kenniscentrum van FloraHolland in Naaldwijk een proef uitgevoerd om te kijken hoe het gebruik van verschillende substraten invloed heeft op de houdbaarheid van Phalaenopsis. Voor deze proef werd de houdbaarheid van Phalaenopsis in 12 cm potten gevuld met verschillende Fibre-Neth kokossubstraten vergeleken met die van Phalaenopsis geteeld op een gangbaar Phalaenopsissubstraat.

Opkweekfase
De planten op Fibre-Neth kokossubstraat werden opgekweekt door het R&D-team van de Van der Knaap Groep in eigen testcentrum ‘de Kas’ in Honselersdijk, de planten op het referentiesubstraat bij een praktijkbedrijf. Er werden verschillende Fibre-Neth kokossubstraten gebruikt. Bij het Kenniscentrum werden van iedere behandeling zes planten getest. Om te kijken hoe de planten reageerden in verschillende teeltstadia werden een aantal simulaties uitgevoerd; de transport-, de winkel- en de consumentenfase. De planten werden bij aanvang van iedere fase beoordeeld en tijdens de laatste fase eenmaal per week. Per beoordelingsmoment werd de sierwaarde van het blad en het aantal goede bloemen bepaald.

Uitkomsten
Tijdens het traject werd geen enkele plant afgeschreven als gevolg van onvoldoende sierwaarde of uitgebloeide planten. Alle planten waren dus langer dan houdbaar dan de testperiode van 56 dagen. Wel waren er duidelijk waarneembare verschillen in bloeiprestatie en dus in kwaliteit.

Het standaard Fibre-Neth substraat scoorde over het geheel genomen het beste. Dit substraat zorgde voor het meest aantal open bloemen, nauwelijks knopval en knopverdroging. De planten op de verschillende Fibre-Neth substraten hebben nagenoeg geen knoppen afgestoten in de acht weken dat de proef duurde.

De planten op het referentiesubstraat kwamen het slechtst in bloei, hadden te maken met veel knopval en knopverdroging. Hoewel het aantal knoppen bij de start en aan het eind van de testperiode hoger was op het referentiesubstraat, kwam hier een groot deel van de knoppen (72%) niet open. De verschillende substraten hadden geen invloed op de bladkwaliteit.

Wilt u meer informatie over de uitkomsten van deze proeven of heeft u interesse in de substraatproeven met Phalaenopsis die komende periode in testcentrum ‘de Kas’ worden uitgevoerd? Neem dan contact op met Dirk Zwinkels - R&D Van der Knaap Groep - via 0174-296606 of RD@vanderknaap.info.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven