Alstroemeria van de toekomst bijna zonder warmtevraag te telen

De ambitie van het onderzoek “Alstroemeria van de Toekomst, dichtbij” is uiteindelijk klimaatneutraal Alstroemeria telen. Bijna een half jaar na de start van de teelt met intensieve full LED belichting (200 µmol/m2s PAR + 28 µmol/m2s verrood) is het tijd om de tussentijdse energiebalans op te maken.

Warmtevraag 30% lager door goede isolatie
De teelt is in beide kassen (Referentie en Teelt van de Toekomst) gestart met SON-T belichting in een lage intensiteit (80 µmol/m2s). Door de goede isolatie (2 schermdoeken, een Luxous 1147 FR (tegen lichtuitstoot), en een Harmony 7247 FR transparant helder energiedoek) was de warmtevraag, omgerekend naar een praktijksituatie, 30% lager dan in de referentiekas met slechts één schermdoek (het doek tegen lichtuitstoot).

Genoeg warmte door belichting en grondkoeling
Vanaf het moment dat de LED lampen zijn gaan branden in de Teelt van de Toekomst (in week 5), is de warmtevraag naar praktisch 0 gedaald. De warmte-input van de lampen is zo groot dat in combinatie met de goede isolatie van de kas er nog nauwelijks extra warmte nodig is om de kas op temperatuur te houden. In week 11, een koude week, en naar verwachting een aantal weken in de komende winter moet er nog wel wat warmte op het koel/ontvochtigingsblok worden verzameld om in de buiswarmte te kunnen voorzien met een warmtepomp. Maar in de zomer levert de grondkoeling  al genoeg warmte op: de bodem bij Alstroemeria moet namelijk koel worden gehouden voor constante bloei. De warmte die daarvoor aan de grond onttrokken wordt bedraagt in een warme week 7-8 MJ per m2,  ongeveer een kwart kuub gas.

Lees verder bij Glastuinbouw Nederland over de 35% hogere productie.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven