Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Iedereen is bezig met de voorkant"

De jacht op de laatste bacterie, schimmel of virus

Het weren van schimmels en virussen uit kassen is een belangrijk onderdeel van ziektebestrijding. Schoenen ontsmetten, beperkte toegang van bezoekers, beschermende kleding tot en met het ontsmetten van oogstgereedschap zijn veel toegepaste hulpmiddelen.
Een onderdeel dat volgens Kees Luykx van Luykx Ultrasound - "iedereen is bezig met de voorkant" - minder aandacht krijgt of waar tot nu toe geen goede technieken voor beschikbaar waren, is het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen (pathogenen) in bassins of silo's.

UV-ontsmetting is een veel toegepaste techniek om bacteriën, schimmels en virussen af te doden. Het probleem daarbij is volgens Kees alleen de behandeltijd die kort is. "Daardoor functioneren UV-ontsmetters volgens hem niet altijd optimaal. Door laboratoria zijn testen ontwikkeld om het water na de UV-ontsmetter te testen op de aanwezigheid van pathogenen."

Minder schimmels betekent nog steeds schimmel
Wat Kees opvalt is de normering van de laboratoria. "Volgens deze normering geldt bijvoorbeeld voor schimmels dat als er na de UV-ontsmetter minder dan 25 schimmels per ml in het water aanwezig zijn, de UV-ontsmetter goed functioneert. Even doorgerekend zijn er dat dan; 25.000 schimmels per liter of 25 miljoen schimmels per kubieke meter. Dus iedere kubieke meter die naar de kas gaat en als oké gekwalificeerd wordt kan 25 miljoen levende schimmels bevatten. Dus iemand die in de kas aan het werken is en een beetje water aan z’n handen krijgt, heeft op dat moment ook ziektekiemen aan z’n handen. De ziektekiemen komen op deze manier via de achterdeur binnen. Dat is pas echt dweilen met de kraan open."

Probleem is dus volgens Kees dat de UV-ontsmetter vrijwel nooit optimaal functioneert. "Bij optimaal functioneren zouden de pathogenen altijd voor 100% gedood moeten worden of geïnactiveerd.
Dat is vrijwel onmogelijk omdat het water niet altijd helder is en er niet gegarandeerd kan worden dat de lampen van de UV-ontsmetter altijd volledig schoon zijn of voldoende UV-licht produceren. Zodra de lampen schoongemaakt zijn begint de aangroei meteen weer te groeien. Er is dus een groot risico dat er in het water na de UV-ontsmetter grote hoeveelheden pathogenen aanwezig zijn."

UV-ontsmetter handje helpen
Beter zou het volgens Kees zijn het water in bassin of silo te behandelen, zodat er water met zo min mogelijk pathogenen voorradig is. Hierdoor zou nabehandelen met de UV-ontsmetter een beter resultaat hebben.

In bassin en silo hebben schimmels en bacteriën de vrije hand om zich te vermenigvuldigen. Deze vermenigvuldiging van de pathogenen wordt mogelijk gemaakt door een zogenaamde biofilm, een slijmlaag op de wanden. In deze biofilm vermenigvuldigen pathogenen zich over en over, biofilm werkt als een soort fabriekje voor pathogenen.

Een eerste besmetting van het water in bassin of silo is moeilijk te voorkomen. Eenden, vogels of andere dieren kunnen allerlei pathogenen meebrengen en in het bassin achterlaten, waarna de biofilm voor vermeerdering zorgt. De hoeveelheid pathogenen in bassin en silo (watervoorraad) kan zeer hoog zijn, omdat de vermenigvuldiging zich blijft herhalen.

Biofilm bestrijden
Het bestrijden van biofilm in bassin en silo is dus van essentieel belang om de watervoorraad vrij te houden van bacteriën, schimmels en virussen, meent Kees. 

Ultrasoon geluid (USAF) is door wetenschappelijk onderzoek aangeduid als zijnde zeer effectief tegen biofilms. (literatuurstudie Universiteit van Utrecht 'Ultrasoon geluid als sterilisatiemethode' blz. 32). Als er geen biofilm in een bassin of silo aanwezig is, zullen de door vogels verspreidde pathogenen geen kans hebben tot grote hoeveelheden uit te groeien. USAF heeft zich al vele jaren bewezen als bestrijder van allerlei aangroei op diverse terreinen. USAF werkt ook tegen zweefalgen."

Voor meer informatie:
Luykx Ultrasound bv 
Dorsvlegel 10
1648 HX De Goorn
www.ultrasoundinfo.nl 
mail@ultrasound.nl 
+31 (0) 229 54 22 09

Kees Luijkx
kees@ultrasoundinfo.nl 
+31 (0) 6 535 12 961