Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met een AR-bril de kas in

Kan Augmented Reality (AR) helpen bij het trainen van oogstpersoneel in een kas? Of kan op een AR-bril getoond worden of het gewas gezond is? Dat onderzoekt Wageningen University & Research (WUR) met een consortium van veredelaars en toeleveranciers. Dat onderzoek richt zich op de vraag: hoe kunnen we Augmented Reality inzetten in de tuinbouw?

In mei was de kick-off van het Publiek-Private Samenwerking-project 'Augmented Horticulture – Understanding Plants via Augmented Reality'. De komende vier jaar zijn er binnen dat project zes showcases; inmiddels lopen er daarvan vier. WUR onderzoekt daarbij verschillende aspecten van AR, zoals: is de wifi in kassen goed genoeg voor het verzenden van grote hoeveelheden data, is de benodigde AR-apparatuur draagbaar en wat is de meerwaarde van verschillende toepassingen?


Foto: WUR

Sommige vragen die aan bod komen, lijken eenvoudig, maar zijn dat niet. Een voorbeeld daarvan is de plaatsbepaling van de gebruiker en zijn of haar kijkrichting. Voor sommige AR-toepassingen is het voldoende te weten in welke kas de gebruiker loopt. Bij andere toepassingen draait het om een specifieke plant. Bij bijvoorbeeld tomaat is de kop van het gewas vaak een eind verwijderd van de pot waarop juist de identificatietag is geplaatst.

Kan een AR-bril meten of gerbera's rijp zijn?
Bij de showcases, die onlangs startten, speelt het gewas meestal de hoofdrol. Zo onderzoekt WUR of een AR-bril kan meten en tonen of een gerbera voldoende rijp is om te oogsten. Die toepassing kan dan gebruikt worden voor trainingsdoeleinden. Vergelijkbaar is de showcase waarbij een AR-bril op basis van onder meer nabij-infrarood laat zien of het gewas in een kas gezond is.

Bij de andere twee showcases gaat het over gebruik en aanpassen van data: is een AR-bril of juist een tablet bruikbaar om data uit meetboxen te raadplegen (bijvoorbeeld over het klimaat) en kan een AR-bril een QR-code bij een plant scannen, zodat bijvoorbeeld een teeltonderzoeker ter plekke relevante informatie over de betreffende plant kan noteren of juist met gesproken woord geautomatiseerd kan invoeren.

Het project Augmented Horticulture wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (TU18145) en het consortium bestaande uit Syngenta Seeds, Wageningen University & Research, Florensis, Lets Grow, Itelligence, Mprise Agriware en KPN. 

Bril straks hulpmiddel voor teeltoverleg?
Een optie, die niet in het WUR-bericht wordt genoemd, maar die met het oog op de toekomst wel interessant zou kunnen zijn, is het inzetten van hightech brillen om bijvoorbeeld teeltbezoek door collegatelers of adviseurs te vervangen. Dan zou je door als teler door je kas te lopen collega's en adviseurs live mee kunnen laten kijken naar je gewas zonder dat zij nog in de kas hoeven te komen. Of daar ook naar gekeken wordt én of het al zo'n vaart loopt, is iets om zeker in de gaten te houden. 

Publicatiedatum: