Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerst alleen voor personeel, maar straks ook in restaurants

Eerste slaoogst voor Zweedse meubelgigant

We zullen niet de grap maken dat je naast meubels nu ook je eigen sla samen kunt telen bij Ikea, maar de Zweedse meubelgigant teelt al wel sinds begin dit jaar sla in een container bij hun vestigingen in Helsingborg en Malmo. Catarina Englund, manager op het gebied van wereldwijde duurzame innovaties bij het bedrijf, heeft aangekondigd dat ze net de eerste sla hebben geoogst van wat ze hun "continue circulaire stedelijke teeltproeven" noemen.

"Samen met Bonbio zijn we aan het testen hoe we zelfvoorzienend kunnen worden in het telen van onze eigen sla", zei Catarina. "We kunnen ongeveer 15-20 kg sla per dagen telen in deze container. Daarnaast gebruiken we ons eigen etensresten van de IKEA-vestiging om een voedingsoplossing te produceren voor de Bonbio/OX2 biogasfabriek. Het doel is om een gesloten circulaire voedselkringloop op te zetten. We kijken allemaal uit naar het volgen van deze interessante proeven", zei Catarina. 

Afbeeldingsresultaat voor Bonbio ikea

Afvalverwerking
Bonbio is een afvalverwerkingsbedrijf en werkt al langere tijd samen met Ikea om hun voedselafval te evalueren. "De meerderheid van het voedselafval van Ikea Sweden wordt al gebruikt in verschillende biogasfabrieken, waaronder de biogasfabriek in Helsingborg, dat door ons zusterbedrijf OX2 Bio wordt gerund", leggen ze uit. "Bij de biogasfabrieken zet Bonbio het voedselafval om in plantenvoeding, dat vervolgens gebruikt wordt om bladsla te telen in de speciaal gebouwde teeltcontainers, direct naast de vestigingen van Ikea. Door het licht, de temperatuur, irrigatie en voedingsstoffen te beheren, zijn we niet afhankelijk van de verschillende seizoenen en kunnen we jaarrond lokaal een grote hoeveelheid gewassen telen."

Ikea en de teelt op water
Ikea is al langere tijd actief binnen de teelt op water. In 2016 introduceerde het bedrijf al een lijn waarmee consumenten hun eigen sla en kruiden op water konden telen. Vorig jaar hebben ze geïnvesteerd in Click & Grow, een producent die slimme binnentuinen ontwikkelt. In mei van dit jaar zullen ze daarnaast de resultaten van hun samenwerking met Tom Dixon gaan aankondigen, een Engelse industrieel ontwerper die de 'stedelijke teelt onderzoekt en van huizen het nieuwe akkerland' wil maken. Hun doel is om betaalbare en vooruitstrevende manieren te bedenken waarmee planten en groenten thuis en elders geteeld kunnen worden.

Eerst sla
Maar op dit moment draait het allemaal nog om de oogst van de eerste sla. In eerste instantie zal de sla alleen in de personeelskantine geserveerd worden, maar, zo zegt het bedrijf: "We hopen dat we in het komende jaar de sla ook in de restaurants kunnen serveren."

Publicatiedatum: