Burgemeester Westvoorne reikt certificaat Duurzame Bloemist uit aan Bloemenhandel Dick Hagestein

Bloemenhandel Dick Hagestein heeft zijn vestigingen in Oostvoorne en Brielle weten te certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemist. De bloemisterijen kregen de zilveren status op de ladder van de Barometer. Op dinsdag 12 februari heeft burgemeester Peter de Jong van de gemeente Westvoorne het certificaat uitgereikt.

"Wij vinden het belangrijk om duurzaam te worden en om dit uit te kunnen dragen naar de consument en onze zakenrelaties", vertelt medewerker Corina Snoeij. "De zorg voor het milieu is belangrijk, net zoals zorgen dat het personeel bij de kwekers van bijvoorbeeld rozenkwekerijen in Afrika eerlijk worden uitbetaald".

Keurmerken
Eigenaar Dick Hagestein koopt daarom vooral bloemen en planten met het keurmerk MPS-A in, waarbij de A staat voor milieuvriendelijke teelt. Het percentage inkoop is momenteel 32 procent. "We hopen dat in de toekomst er meer kwekers MPS-A kunnen aanbieden zodat dit percentage omhoog gaat", legt Corina uit. Dan wordt het mogelijk te certificeren op het gouden niveau.

Naast MPS-A kunnen gecertificeerde bloemisten, bloemen en planten inkopen met de keurmerklabels: EKO & Biologisch, Planetproof (Milieukeur), Max Havelaar & Fair trade, Florverde Sustainable Flowers, EHPEA Code of Practice Silver level en de Kenya Flower Council Silver Standard. Daarnaast koopt Dick op (milieu)verantwoorde wijze folie, papier, tasjes en bloemenvoeding in.

Certificering
De certificatie was binnen een half jaar rond. "Eigenlijk waren we best goed op weg. Afval scheiden deden we bijvoorbeeld al. Het was wel lastig om het 'geverfde spul' niet meer te gebruiken, zoals asparagus. Geverfde bloemen zijn natuurlijk schadelijk voor het milieu. Hiervoor hebben we iets anders moeten bedenken."
Corina: "Het bloemistencollectief FloraNL nam overigens wel veel werk voor ons uit handen en maakten ons wegwijs." Bloemisten, die zijn aangesloten bij het initiatief, hebben bovendien de intentie om zich allemaal duurzaam te certificeren voor de Barometer."Het was overigens niet lastig om, om te schakelen. Het leuke was dat je op een andere manier gaat denken en dit zelfs thuis gaat doorvoeren. Je wordt je dus bewust van duurzaam."

bron: FloraNL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven