Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Jacobs, Egis:

"Wereldwijd groeit de vraag naar foliekassen"

Tholen - Wie door de Nederlandse tuinbouwgebieden rijdt, zal het niet vermoeden, maar is er wereldwijd een groeiende vraag naar foliekassen. Wie dat wel merkt, is Peter Jacobs. Dertig jaar zit hij al in de foliekassen, waarvan de laatste drie met zijn eigen bedrijf Egis. “Ik lever foliekassen in de ruimste zin van het woord. Van een simpele tunnel tot een model cabriolet met een oprolbaar dak.”

Peter Jacobs tijdens de Aardbeiendag in januari.

Glas versus folie
“In Nederland bestaat de tuinbouw voor negentig procent uit glas en een beetje folie. In Duitsland is de verhouding fiftyfifty en meer naar het oosten zien we negentig procent folie en een beetje glas”, vertelt Peter. Egis levert foliekassen aan telers van zachtfruit, boomkwekerijen en kwekers van zomerbloemen. “Buiten Nederland kiezen de meeste kwekers voor folie omdat het voordeliger is dan glas. Hier in Nederland schaft men een foliekas aan omdat het een ander licht doorlaat. Vooral bloemen en kleurende gewassen zijn gebaat bij uv-straling, iets wat standaard glas niet of weinig doorlaat en plastic wel.” Met opdrachten in Duitsland, Finland en zelfs Rusland heeft Peter een drukke agenda. “Ik ben af en toe thuis”, lacht hij. Die drukte is er met name in het voorjaar – klanten die net voor het seizoen besluiten een foliekas aan te schaffen – en het najaar – klanten op iets langere termijn beslissen.

Techniek voor een betere klimaatbeheersing                                    
Waarom kiezen zijn klanten voor een leverancier uit Nederland? “De Nederlandse tuinbouw staat wereldwijd bekend als vooruitstrevend in techniek en teeltmogelijkheden. De meeste foliekassen in het buitenland bestaan eenvoudig uit een gebogen buis, beperkte ventilatiemogelijkheden en folie. Klanten kiezen voor ons omdat we aan dat systeem techniek toevoegen waardoor de kweker het klimaat beter kan beheersen. Niet alleen leveren we in samenwerking met Nederlandse of lokale leveranciers een klimaatcomputer, ook kunnen we de constructie aanpassen naar wens."

"Een kas in een sneeuwrijk gebied, zoals die in Finland, wordt voorzien van luchting in de nok en een oprolbaar dak. Deze zachtfruitteler gebruikt de kas alleen in de zomer. De sneeuw die in de winter valt, zou een flinke druk leggen op de constructie. Dit lossen we eenvoudig op door het dak in de winter weg te halen.”

Voor meer informatie:
Peter Jacobs
EGIS B.V.
sales@egis-bv.com
www.egis-bv.com