Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We willen de belichting voor elk ras van dag tot dag aan kunnen passen"

Opkweker schaalt op met stuurbare LED-lampen

Noordam Plants heeft besloten om op tot 15.000m2 LED-lampen op te schalen. Met 2500 vierkante meter lampen van leverancier RED werd al een proef gedaan. Martin Noordam, algemeen directeur van Noordam Plants, is blij met de flexibiliteit die de lampen het bedrijf geven. Over twee jaar wil hij alle HPS-belichting door LED vervangen hebben.

De van het bedrijf in 's-Gravenzande in het Westland heeft een areaal van tien hectare. Martin merkt als opkweker van jonge planten dat klanten steeds hogere kwaliteit willen. "Onze klanten worden steeds veeleisender. Wij willen weten hoe we aan die eisen kunnen voldoen", vertelt hij. Pas enkele jaren geleden ontdekte Martin de mogelijkheden die tuinbouwbelichting biedt.

Overgang naar slimme LED
Tot voor kort bestond de belichtingsinstallatie van Noordam uit 1000 watt HPS-lampen. Het hoge energieverbruik en het gebrek aan functionaliteit hebben Martin doen besluiten over te stappen op LED. De HPS-lampen hebben alleen een AAN/UIT-systeem en de golflengte of lichtintensiteit kan niet aangepast worden op basis van de behoeften van het gewas.

"Over het algemeen vinden telers de homogeniteit belangrijk. Bij jonge planten, waarbij gewerkt wordt met een groot aantal rassen, is flexibiliteit van de belichting belangrijk. De lichtbehoeften verschillen voor tomaten, paprika's of komkommers. We willen de belichting voor elk ras van dag tot dag aan kunnen passen", vertelt Martin.

Martin koos twee jaar geleden voor de belichting van RED voor een proef op 2500m2. De RED-belichting voldeed aan de verwachtingen en daarom werd vorig jaar de belichting uitgebreid op meer dan 1,5 hectare.

RED T 680-belichting levert een vermogen dat gelijk is aan dat van 1000-watt HPS-lampen. Er kan tot 60% energie bespaard worden. Martin is tevreden over de samenwerking met RED Horticulture. Daarom wil hij alle lampen vervangen door RED-belichting.De werknemers van Noordam kunnen de LED-belichting nu autonoom bedienen. Via de MyRED-toepassing kunnen klanten alle lichtdata zien en indien nodig hun strategie aanpassen.

Voor meer informatie:
RED Horticulture
[email protected]
www.horticulture.redNoordam Plants
[email protected]
www.noordam.nl

Publicatiedatum: