Horti-Consult op marktverkennig in Guatemala en Costa Rica

Elk jaar organiseren de teeltadviseurs van Horti-Consult International een studiereis naar Verweggistan. Hoe teelt men daar waar ongeveer alles anders is en wat zijn er de uitdagingen én oplossingen? Zo ging men de laatste jaren ging bijvoorbeeld naar Zuid-Korea (2013), Brazilië (2014), Azerbeidzjan (2015) en Polen (2016). In verband met het overlijden van Ruud van Amersfoort werd de editie van vorig jaar afgelast, maar nu pakte men de koffers toch weer op en toog naar Guatemala en Costa Rica.

Op moment van het bezoek was de vulkaan Fuego net begonnen met de 2e uitbarsting van dit jaar

In Guatemala werd allereerst Flores Bohemia/Holland Orchids bezocht, en vervolgens ook Bejo Guatemala, Tomatenkwekerij Tomato & Co. en Detpon Guatemala, een pakstation van diverse vollegronds en kasproducten. In Costa Rica werd bromelia kwekerij Duraflor bezocht, en deed men vervolgens een koffieplantage, een universiteit waar tal van oerrassen bewaard worden, een van oorsprong Belgische cacao-boer, een ananasteler en tot slot nog twee lokale markten.

Het gehele verslag van Gilbert Heijens is hier te lezen; hieronder hebben we het bezoek aan Flores Bohemia/Holland Orchids in Guatemala en bromelia kwekerij Duraflor in Coast-Rica uitgelicht.

Holland Orchids
Gilbert: "Holland Orchids heeft en samenwerking met Jan Valstar (Star Orchids). De planten worden met name afgezet op de Amerikaanse en op de lokale markt. Alles - 85% - wordt gedaan met zonne-energie. Arbeid kost hier 380 dollar - 44 uur per week, max 10 uur per dag - per maand.Er werken hier 25 personen. Jaarrond telen is mogelijk.

Het team van Horti-Consult op bezoek bij Holland Orchids

Men teelt hier snij-Cymbidium in vijf verschillende kleuren. De belangrijkste kleur is wit. Een plant kan tot tien jaar mee. Men teelt 68 verschillende variëteiten. De meeste bloemen worden naar Miami gevlogen. Men teelt op een oppervlakte van 2 hectare. Kassen zijn voorzien van teflonplastic, een materiaal dat 15 jaar meegaat en dat voor 92% lichtdoorlatend (diffuus) is. De waterkwaliteit is er goed. Er wordt geteeld op een medium van 70 procent puimsteen en 30 procent kokos. Grotere planten worden voor 100 procent op puimsteen geteeld.

Meer informatie over Holland Orchids vindt u hier.

Bromelia kwekerij Duraflor
Duraflor wordt geleid door een Amerikaan die 20 jaar geleden in Costa Rica is komen wonen. Hij zoekt zelf in de natuur naar nieuwe bromelia soorten. Dit speuren naar nieuwe variëteiten zag hij als hobby en hierdoor verzamelde hij verschillende soorten om het assortiment te vergroten. Zo had hij op zijn bedrijf telkens van elke soort een stuk of 10 planten staan, waarbij hij na verloop van tijd de slechte, mindere soorten weggegooide.

Naar eigen zeggen is het speuren naar nieuwe soorten en het invoeren van plantmateriaal er niet makkelijker op geworden, omdat Costa Rica geleidelijk meer Spaans en Guatemala meer Caribisch georiënteerd is geworden en de douane het hem er niet makkelijker op maakt.

Bromelias worden vooral op licentie verkocht. Zij worden vooral in de jungle gevonden en door meristeem vermeerderd. Er zijn 1000 verschillende soorten. Duraflor houdt zich ook bezig met een ananas project waarin er gezocht wordt naar andere smaken en naar andere variëteiten. De smaak was duidelijk anders dan die we uit het blik kennen. Alles vraagt veel tijd om te groeien en te ontwikkelen. Tijd is het grote probleem bij het zoeken naar nieuwe rassen. Er wordt ook getracht variëteiten te vinden die resistent zijn tegen ziekten."


Voor meer informatie:
Gilbert Heijens
Horti-Consult International
info@horti-consult.nl
www.horti-consult.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven