Henk van Koppen, AAB:

"Stikstofemissies maken ontwikkelingen in de glastuinbouw nog lastiger"

AAB berichtte eerder al dat stikstofemissie nogal eens problemen opleveren bij ontwikkelingen voor de glastuinbouw. Een recente uitspraak van het Europees Hof maakt nieuwe ontwikkelingen nog lastiger.

Wat is er aan de hand?
Recentelijk is er een arrest gekomen van het Europees Hof op de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof). Via de PAS is geregeld hoe wordt omgegaan met stikstofdepositie bij het realiseren van nieuwe ontwikkelingen. Dit arrest heeft ervoor gezorgd dat er op het moment veel onduidelijkheden zijn over de status van de PAS. Er is onder andere onzekerheid bij de overheden over de grenzen voor de meldings- en vergunningsplicht. Wat wel duidelijk is, is dat de PAS goed tegen het licht moet worden gehouden.

Wat zijn de gevolgen?
Zoals het ernaar uitziet, dient de PAS op een aantal onderdelen gerepareerd te worden. Op zijn vroegst zal er pas in de loop van 2019 meer duidelijkheid komen. Het concrete gevolg is dat het op dit moment niet mogelijk is om meldingen te verrichten en vergunningen aan te vragen voor nieuwe ontwikkelingen.

Wat betekent dit voor telers?
Indien u te maken krijgt met een ontwikkeling waarbij de stikstofdepositie toeneemt, is het onduidelijk of deze op korte termijn kan plaatsvinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijplaatsen van een WKK, uitbreiding van het areaal of het realiseren van een biomassa-installatie.

Voor meer informatie:
AAB
www.aabnl.nl

Henk van Koppen
0174 - 637 637
h.vankoppen@aabnl.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven