Aardwarmte niet alleen voor de tuinbouw
De universiteit berekende dat de ondergrond geschikt is voor een bron voor campusverwarming. "Sinds kort hebben we de integrale analyse rond," aldus Hellinga.
Technische aanpassingen
De universiteit bereidt de plannen verder voor. Binnen enkele maanden moeten ze definitief zijn. "We hebben daarbij technische en organisatorische uitdagingen. Zo vragen onze gebouwen warmte van meer dan 90°C.
Aardwarmte geeft maximaal 75°C. Daar moeten we de campus op aanpassen. Maar dankzij resultaten uit ons project in het kader van het Innovatieprogramma Intelligente Netten verwachten we dat investeringen beperkt blijven.”
Aardwarmte voor 3.000 woningen
De aardwarmtebron op de campus levert circa 200.000 Gigajoule per jaar. Dat is genoeg voor de ruimteverwarming van ruim 5.000 huishoudens. "De bron is groter dan wij nodig hebben", zegt Hellinga. "Vandaar dat we op zoek zijn naar extra afzet."
Studentenhuisvester Duwo heeft interesse om 3.000 wooneenheden aan te sluiten. De eerste berekeningen daarvoor zijn positief.
Zuid-Hollandse warmterotonde
Het afzetgebied wordt mogelijk nog groter. "We kijken naar aangrenzend tuinbouwgebied en de nabijgelegen woonwijk Voorhof", zegt Hellinga. "Er zijn plannen voor de Zuid-Hollandse warmterotonde. Die moet restwarmte aanvoeren vanuit de Rotterdamse haven. Als die plannen doorgaan, komt de leiding vlakbij de Voorhof te lopen.
Onze aardwarmtebron helpt om alvast een duurzaam warmtenetwerk in dat deel van Delft te ontwikkelen. Zo komt het aardgasvrij maken van wijken sneller dichterbij zonder dat alle gebouwen eerst vergaande isolatie nodig hebben.
Bij ‘aardgasvrij’ moet je niet alleen aan warmtepompen in energiezuinige woningen denken. Aard- en restwarmte kunnen daar ook een goede rol in hebben."