Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In de belichting staat alles op scherp"

Tholen - "In de groententeelt is de opmars van de belichting al langer gaande. Voorheen werd er in de sierteelt vaker gezegd 'genoeg is genoeg'. Nu merken we dat telers er toch de voordelen van zien: meer productie en betere kwaliteit. We zien de belichting toenemen en vooral ook intensiveren. Er wordt gekozen voor meer lampen." Aan het woord is Jeffrey van den Bogert van Lightshine Cleaning. Omdat het bedrijf armaturen en reflectoren reinigt, komen ze veel bij de kwekers. Ze varen wel bij de toename van de belichting. "In de belichte teelt staat alles op scherp. Kwekers willen ook die laatste procenten rendement behalen. Dat kunnen we bieden."



Stuifmeel
Het reinigen van de belichtingsinstallatie kent twee functies. Enerzijds gaat het rendement van de lampen omhoog. "Per duizend uur belichten vervuilt je lamp 1 procent”, heeft Lightshine Cleaning als richtlijn. Daarnaast verkort de vervuiling de levenstijd van armaturen. "Stof brandt in op de bollen en de reflectoren. De temperatuur verhoogt en de lampen gaan eerder stuk."

Jeffrey ziet dat de eisen die aan belichting gesteld worden ook zijn. "Voorheen kon je redelijk meekomen met reflectoren die 90% rendement realiseren. Nu zie je dat telers soms bij 93% al nieuwe reflectoren aanschaffen. En een paar jaar geleden konden we na een wasbeurt nog 6% a 7% extra licht binnen halen, maar de kennis over belichting is nu op een veel hoger niveau en het onderhoud is dus ook veel beter. Het is nu telen op de scherpst van de snede."



Rendementen
Het reinigen van de installatie gebeurt in de tomatenteelt al frequent. In de sierteelt is het later op gang gekomen, maar is wel direct een andere ontwikkeling gaande: sinds vorig jaar kiezen kwekers ervoor de reflectoren niet een, maar direct twee keer per jaar te reinigen. "Daar zijn we verleden jaar mee begonnen. Zeker in de teelten waar veel stuifmeel en stof vrijkomt, zie je de rendementen teruglopen", vertelt Jeffrey. "Dan is het al gauw interessant. Het gaat uiteindelijk om wat de kweker wil. Voor de kweker blijkt het reinigen ook twee keer per jaar rendabel te zijn."

Buitenland
Ook is er in het buitenland een grote toenamen van armaturen, en ook daar is men bewust van het reinigen van de bollen en reflectoren. Lightshine is in 12 landen daar actief. "Tenslotte is onderhoud behoud, ook dat weet men daar."


Voor meer informatie:
Lightshine
Jeffrey van den Bogert
Bovendijk 18
2295 RZ Kwintsheul
T: +31 (0)6-28903311
F: +31 (0)174-271493
www.lightshine.nl