Erik de Rond, Flynth:

"Subsidiekansen bij investeren in houtstook"

Als agrarisch ondernemer is rendement uw prioriteit. Het is goed mogelijk dat u structureel kosten kunt verlagen door nu te investeren in houtstook. De SDE+-subsidie biedt kansen en de houtprijzen zijn gunstig. Adviseur Erik de Rond van Flynth: “Een houtverbrandingsinstallatie is nu in veel bedrijfssituaties interessant.”

door Erik de Rond

Een verwarmingsketel zet biomassa om in warmte. Daarvoor zijn verschillende soorten biomassa beschikbaar. De grootste groep wordt gevormd door vaste (houtige) biomassa. Erik: “Zeker bedrijven in de intensieve veehouderij gebruiken veel energie. Voor hen kan het rendabel zijn om over te stappen naar een hout gestookte verwarmingsketel.”

Voor wie geschikt?
U kunt SDE+-subsidie aanvragen voor een houtverbrandingsinstallatie met een vermogen van minimaal 0,5 MWth. Erik: “In principe kan elk bedrijf met een warmtebehoefte profiteren. De precieze grens verschilt per bedrijf. Het vermogen en het aantal draaiuren zijn de belangrijkste factoren.”

De terugverdientijd is relatief kort, we hebben het over vijf tot tien jaar afhankelijk van de situatie en eventuele subsidies. En aangezien een houtinstallatie een levensduur heeft tot zo’n vijftien jaar, profiteert u jarenlang van hoge energieopbrengsten tegenover lage kosten.”

SDE+-subsidie op houtstook
De subsidie dekt de onrendabele top met een looptijd tot twaalf jaar. Dit betekent dat de extra kosten worden vergoed die u maakt om warmte met houtstook op te wekken ten opzichte van fossiele brandstoffen. De SDE+-subsidie beweegt mee met de gasprijs. Daalt de gasprijs, dan stijgt de subsidie. En andersom. Dankzij deze constructie profiteert u constant van voordeel in de energiekosten voor warmte.

Voor meer informatie:
Flynth adviseurs en accountants
Erik de Rond
088 – 236 83 88
Erik.deRond@flynth.nl
www.flynth.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.