In april kwam het Glastuinbouwpact Bommelerwaard met de ondernemers uit de regio bij elkaar kwamen om het traject voor een collectieve CO2 voorziening te bespreken. Inmiddels is er veel gebeurd. Bij drie aanbieders is een uitvraag gedaan voor de levering van CO2. Van alle drie de aanbieders is inmiddels een offerte binnen, die deze week aan de klankbordgroep energie wordt voorgelegd.

De offertes zijn berekend voor de levering aan de zes clusters in de Bommelerwaard, vanuit een centraal punt. In deze centrale aanvoer wordt dan vloeibare CO2 opgeslagen om vervolgens in gasvorm via buizen naar de clusters te worden geleid. Voor de realisering van deze leiding loopt het traject synchroon met de aanleg van de tuinbouwriolering. De werkgroep riolering heeft namelijk toegezegd dat samengewerkt mag worden in de aanleg van de riolering en het CO2-net. Dit houdt in dat het ontwerp van het riool mag worden gebruikt voor de aanleg van de CO2 voorziening. Mogelijk kunnen het tuinbouwriool en het CO2-net hierdoor samen worden aanbesteed, wat financiƫle voordelen biedt. Rochus van Tuijl heeft laten weten hiervoor in gesprek te zijn met wethouders van de gemeente om dit proces te begeleiden.

Op korte termijn zal een bijeenkomst met ondernemers uit de Bommelerwaard worden georganiseerd om de aanbiedingen voor het collectieve CO2-net door te spreken. De realisatie van het net valt of staat namelijk met het draagvlak van de ondernemers zelf. 80 procent van de bedrijven in het gebied moeten meedoen om het traject door te kunnen laten gaan.

bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard