Wedstrijd tulpen telen moet jongeren naar tuinbouw trekken

Tulpenteler Niels Kreuk was maandag 2 november jl. te gast in basisschool de Troubadour om de groepen 6 en 7 wegwijs te maken in de tulpenteelt en het startschot te geven voor de Tuinbouwbattle 2015. De leerlingen hadden heel wat vragen en Kreuk nam alle tijd om ze een voor een te beantwoorden. In de teeltkar staat de Laura Fygi tulp die de komende weken uit moet bloeien tot een prachtige tulp.

De battle
25 basisscholen uit Hoorn en omgeving doen dit jaar mee aan de Noord-Hollandse tuinbouwbattle. Met de Noord-Hollandse Tuinbouw Battle wordt een op de tuinbouw gefocust techniekproject aangeboden aan basisscholen in Noord-Holland Noord. Leerlingen en studenten moeten zo worden verleid tot een carrière in de agrarische sector. De Noord-Hollandse Tuinbouw Battle helpt daarbij.
 
Beste tulp
Bij de Noord-Hollandse Tuinbouw Battle strijden basisscholen om de prijs voor de beste tulpenteelt. De teelt wordt door leerlingen van de basisscholen zelf verzorgd in het klaslokaal van hun eigen basisschool. Op een teeltkar wordt een teeltopstelling gebouwd met twee lagen tulpen. Boven elke teeltlaag hangt led-verlichting die de tulpen belicht. Leerlingen verzorgen de teelt volgens het bijgeleverde teeltplan en kunnen de hulp inschakelen van een expert uit het bedrijfsleven. Deze expert geeft instructie én een inkijkje in de technologische aspecten van de agrarische sector. Leerlingen brengen ook een bezoek aan het bedrijf van de expert. Elke kar wordt uitgerust met een lespakket en een camera om dagelijks een foto te maken om de groei te volgen. De foto’s worden door de leerlingen verwerkt in een collage. De battle eindigt als de teelt oogstrijp is. Dit duurt ongeveer vijf weken. De leerlingen maken dan tulpenbossen en verkopen ze. De opbrengst gaat naar een goed doel. Van elke teelt zal het eindresultaat beoordeeld en de winnaar bekend gemaakt worden.

Voor meer informatie:
Martijn Grosmann
AgriTech Campus, projectleider
T 088-123 7777
m.grosmann@greenportnhn.nl
www.greenportnhn.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven