Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SDE+ subsidie voor warmtenet Alton

Volgens minister Kamp moeten we flink inzetten op energiebesparing, CO2-reductie en versneld minder afhankelijk zijn van fossiele bronnen. Met het toekennen van de aangevraagde SDE+ subsidie bij De Rijksdienst voor Ondernemende Nederland (RVO) kan HVC het warmtenet uitbreiden richting de bestaande warmtenetten in Langedijk en Heerhugowaard en van daaruit vervolgens nog 7 kilometer naar Alton. De bio-energiecentrale produceert voldoende warmte en de glastuinbouwondernemers in Alton hebben een grote warmte vraag.

"De subsidie voor het een warmtenet naar Alton is goed nieuws voor de glastuinbouwbedrijven én voor HVC", vindt het ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. "Beschikbare warmte van HVC kan op deze manier duurzaam gebruikt worden in de glastuinbouw. Voor warmteproductie hoeft de gasketel of WKK minder draaiuren te maken, wat een substantiële hoeveelheid gas scheelt. Via het warmtenet kan naar verwachting ongeveer de helft van de warmtebehoefte van Alton worden geleverd, vergelijkbaar met zo'n 8.500 woningen."

CO2
Naast warmte hebben gewassen ook CO2 nodig. Dit wordt nu veelal geproduceerd door de gasketels en/of WKK's op de bedrijven. Op dit moment wordt met een haalbaarheidsstudie gekeken of CO2 centraal geleverd kan worden via pijpleidingen in het Altongebied. De haalbaarheid is aangetoond als de totaal van warmte, CO2 en elektra gezamenlijk goedkoper kunnen worden aangeboden ten opzicht van de warmte, CO2 en elektra uit de gasgestookte WKK's.

Sterkere concurrentiepositie
Bert Cozijnsen van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is de gebiedscoördinator van Alton: "30% van de kostprijs van een product zit in de energierekening. Door het slim benutten van bestaande warmte kunnen tuinders op Alton dus een sterkere concurrentiepositie halen. Dit trekt weer andere bedrijven aan, wat een impuls geeft aan de modernisering van het gebied".

Voor meer informatie:
Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord
Comeniusstraat 10
1817 MS Alkmaar
T: 072 - 519 57 74
E: info@nhn.nl


Publicatiedatum: