Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse bodemdokter wekt Spaanse woestijngrond tot leven

Erosie en droogte maken steeds meer stukken land onbruikbaar voor landbouw. Zo ook ook in Spanje. De Nederlander Pius Floris probeert met zijn team een verlaten akker klaar te maken voor landbouw. Zonder bewatering, maar met behulp van micro-organismen.

"Kijk, hier groeit niks. Helemaal niks. Zelfs geen onkruid." Pius Floris pakt een steen op van de uitgeputte grond. Er liggen er hier in de brandende zon een hoop. Ze zijn naar de oppervlakte gebracht doordat wind en regen steeds meer van de vruchtbare bodem hebben weggespoeld. Zo’n twintig centimeter zachte aarde is er nog over. Daaronder rest niets dan harde rotsgrond.Landbouw zonder bewatering
Drie jaar geleden troffen 'bodemdokter' Floris en zijn team van Spaanse en Nederlandse boeren en onderzoekers, de akker aan in deze staat. Het stuk dorre land ligt tussen de Spaanse steden Zamora en Saragossa. Het is moeilijk te bevatten dat deze centraal gelegen regio, Castilla y León, eeuwenlang de leverancier was van graan. Mensen uit de wijde omgeving werden ermee gevoed. Nu is het verbouwen van graan hier alleen nog rendabel dankzij de Europese subsidie per hectare landbouwgrond, die werd ingesteld om de voedselzekerheid op het continent te garanderen. In het voorjaar is de omgeving nog redelijk groen, maar in de zomer zal alles om deze onberegende akker heen verdord zijn.

Samen met de Spaanse Universiteit van Valladolid en vijf andere partners, is het team van Pius Floris verantwoordelijk voor het laten herbegroeien van een stuk verlaten land van 2x 50 hectares. Deze akker was over overbemest en behandeld met veel chemicaliën voor een langdurige periode. Met als resultaat dat niks meer wilde groeien. Het project, gefinancierd door het Europese Life +, loopt van 2012 - 2017. Het doel: in een paar jaar tijd dit stukje woestijn tot leven wekken om te laten zien dat je erosie een halt kunt toeroepen en landbouw er wel degelijk mogelijk is, zelfs zonder irrigatie.

Lees de rest van het artikel bij OneWorld.


Voor meer informatie:
Plant Health Cure BV
Postbus 103
5060 AC Oisterwijk
Veldweg 7
5061 KJ Oisterwijk
T: 013-7200300
E: [email protected]
www.phc.eu
Publicatiedatum: