Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"omslag naar duurzame opwekking vraagt om “gatenvullers”"

Flexibiliteit wordt geld waard

Duurzame opwekking van elektriciteit betekent ook onvoorspelbaarheid van de hoeveelheid opwekking omdat het weer bepalend is. Om afwijkingen op te vangen, zullen hoge prijzen betaald gaan worden voor snel beschikbaar regelvermogen.
 
In 2014 werd door de Nederlandse overheid 3,5 miljard aan subsidiegelden beschikbaar gesteld, bedoeld om de opwekking van duurzame energie te stimuleren. Als ervan uit gegaan wordt dat wind en PV een evenredig deel krijgen van hun deel in de aanvragen dan gaat er zo’n 1.200 MW aan duurzame elektriciteitsopwekking bijkomen in de komende 2 jaar. Dat komt dan bovenop de 30.000 MW die we al hebben staan in Nederland, waarvan er hoogstens 16.000 MW nodig zijn.

De eerste conclusie hieruit is dan ook dat er nog meer traditionele opwek zal moeten verdwijnen. Dat raakt vooral de grote gascentrales, zonder afzet van restwarmte, omdat zij een relatief hoge kostprijs hebben en nu al vaak onder kostprijs draaien.

De tweede conclusie van deze verschuiving naar duurzame opwekking is dat de productie van elektriciteit steeds afhankelijker gaat worden van de weersverwachting; wanneer er zon voorspeld wordt en deze voorspelling zou niet blijken te kloppen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de elektriciteitsproductie. Normaliter zouden er dan gascentrales zijn die het gat in de opwek wisten op te vangen maar wanneer deze niet meer draaien door de te hoge kostprijs, dan kan dit tot precaire situaties gaan leiden.

De Nederlandse glastuinbouw zou in dit spel van snel wisselend duurzaam aanbod een belangrijke rol kunnen spelen. Met 3.000 MW aan opgesteld WKK vermogen en sturing op basis van de prijzen op de onbalansprijzen wordt nu al, op minutenbasis, op- en afgeregeld om zo de fluctuaties in vraag en aanbod uit te effenen. Helaas wordt de tuinbouw nog steeds niet gezien als serieus partner in de balanshandhaving terwijl deze rol haar steeds beter lijkt te passen. Anders dan grote energiebedrijven krijgen tuinbouwbedrijven bijvoorbeeld de prijsinformatie van de onbalans met enige vertraging binnen waarmee een signaal wordt afgegeven dat netbeheerder Tennet onbalansregeling vanuit de glastuinbouw ongewenst acht.

Toch heeft de creativiteit in de tuinbouw ervoor gezorgd dat er al weer veel betere resultaten gemaakt kunnen worden dan simpelweg tegen de APX verkopen; door dagelijks een voorspelling te maken van het teveel of tekort aan regelvermogen is het mogelijk gebleken om de sparkspread met gemiddeld € 5/MWh te verhogen wat een resultaatverbetering van zo’n 33 % betekent!

De verder groeiende behoefte aan flexibiliteit gaat ervoor zorgen dat er nog meer uit deze voorspelling te halen zal zijn. Zodra de meteorologen er namelijk naast zitten of er is, door de grote opwekkers, niet goed geanticipeerd op overschotten dan wel tekorten, zullen de uitslagen op de onbalans alleen maar verder toenemen.


Voor meer informatie:
John Kruijt
Enova
088 - 4565050
06-10913063

Publicatiedatum: