Neerslagtekort groeiseizoen 2015 nadert record

Met een potentieel neerslagtekort (verdamping minus neerslag) van 126 millimeter gemiddeld over Nederland behoort het groeiseizoen van 2015 volgens nu tot de 5% droogste groeiseizoenen. Het recordjaar 1976 komt zelfs in zicht. De verwachting is dat het droge weer voorlopig aanhoudt.

Niet overal in Nederland kan water worden aangevoerd vanuit de rivieren en meren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de hoge zandgronden en delen van het zuidwesten van Nederland. Die gebieden zijn voor hun watervoorziening volledig afhankelijk van neerslag. Vanwege de beperkte hoeveelheid neerslag de afgelopen periode is het droger dan normaal in deze tijd van het jaar. In delen van Brabant en Zeeland zijn onttrekkingsbeperkingen vanuit oppervlaktewater van kracht. Waterschappen voeren op de meest droogtegevoelige boezemkades en keringen inspecties uit.

De grote rivieren Rijn en Maas bieden op dit moment voldoende water om aan de watervraag te kunnen voldoen. Wel is Rijkswaterstaat extra alert en blijft de situatie monitoren.

bron: Weer.nl / Rijkswaterstaat, AgriHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.