SolarRetentiedak: water bufferen en energie opwekken

Op het dak van het in aanbouw zijnde zorgplein Sanoforum aan de Prins Hendriklaan in Brunssum wordt momenteel een uniek dak gemaakt. Een dak wat zowel enorm veel water kan bufferen alsook energie kan opwekken.

Vele vliegen in één klap
In opdracht van de combinatie Aannemersbedrijf Jongen Landgraaf en Compaan Projecten leggen de hoveniers van Jonkers Daktuinen uit Venlo het 4000 m² grote dak vol met een soort van kratten. Deze zogenaamde retentieboxen zijn 7,5 cm hoog en kunnen zeer veel water bufferen. Op het dak komt dus bij piekbuien een waterpeil te staan wat ervoor zorgt dat omliggende terrein geen overtollig water te verwerken heeft en dus geen wateroverlast heeft.Op de retentieboxen komen speciale zonnepanelenstandaards welke geballast worden met een groendak systeem. Hierdoor worden er meerdere vliegen in één klap geslagen, zowel waterbuffering, zonnepanelen, biodiversiteit, dé onderwerpen van het moment als het om groene daken gaat aldus Henk Vlijm, directeur bij Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing. Het Amersfoortse Optigroen heeft de hele ontwikkeling gedaan van dit nieuwe type dak.

Het begon allemaal met een berichtje via Linkedin dat de opdrachtgever graag wat extra water wou bufferen in het groendak omdat al het water van het terrein afgevoerd moest worden door een rioolbuis wat dwars door een naastgelegen begraafplaats loopt. Optigroen vormde uiteindelijk een bouwteam samen met dakdekker Verkoelen Weert, dakhovenier Jonkers Daktuinen, Eurosafe Solutions voor de valbeveiliging, Duurstroom Zundert voor de zonnepanelen en Homij voor de ontwatering en het leidingwerk.

Uniek in de wereld
Het dak heeft een aantal zeer unieke eigenschappen. Water wat te veel is, zal vertraagd worden afgevoerd door zogenaamde 'drossels' in de hemelwaterafvoeren. Deze drossels zijn standpijpjes met gaatjes, die er voor zorgen dat er nooit teveel water tegelijk afstroomt naar het open terrein of riool. Wanneer er meer regen valt dan dat de drossels aankunnen gaat het waterpeil in de retentieboxen stijgen en zodra de regen ophoud zal het water weer zeer langzaam gaan dalen. Door de permanente vochtigheid zullen de sedumplanten bovenop de retentiekratten het beter doen en meer water verdampen. Door het verdampen van het water gaan de zonnepanelen, waar de beplanting ook onderdoor loopt, meer opbrengst hebben. Al met al een unieke combinatie wat nog nergens ter wereld op deze schaal en vorm is toegepast.

Het nieuwe bouwen
Het gehele project is door de diverse bouwteampartners in 3D-BIM structuur ontworpen en uitgewerkt en heeft BREEAM Very Good behaald. Architect AMA Group uit Maastricht tekende het bijzondere gebouw en is er gebruik van Trias Energetica waarbij een driestappenstrategie is gebruikt om een energiezuinig ontwerp te maken. De bouwplaats is aangemeld bij 'Bewuste Bouwers' en wordt er in de uitvoering gebruik gemaakt van de LEAN filosofie. Al met al maatregelen en werkwijzen die in de toekomst naar verwachting standaard gaan worden bij ieder project.
De oplevering van gebouw zal naar verwachting dit najaar zijn.

Noot voor de redactie:
Meer informatie:
Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing
T.a.v. Henk Vlijm
Directeur Benelux
Tel: 033-4635681
Mob: 06-46176664
Vlijm@optigroen.nl
www.optigroen.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven