Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Foto's : Freesia vakbijeenkomst Keukenhof

Tholen - Afgelopen donderdag kwam een fikse afvaardiging van freesiatelend en veredeld Nederland samen in de Keukenhof. Net als in een handvol andere gewassen verzorgde deze gewasgroep een bloemenshow in het Oranje Nassau Paviljoen (die nog t/m vandaag te bewonderen is). Op de vakbijeenkomst worden dan prijzen uitgereikt voor de beste inzendingen.


Gastheer en keurmeester Ton Vreugdenhil, Chris Duyvensteijn en Patrick v. Steijn van Fields bloembollen kwekerij; Joke en Wim Heijten, Matthieu Barendsen, Lex Barendsen en Daan v. Meer; Frans v/d Weiden samen met zijn dochter Felicia. Beide van Van den Bos Flowerbulbs; en Leo Vervoorn van F. Molenakker , Jochem v. Daalen bloemenkweker Daalakker en Henk de Bruin, Veilingmeester Aalsmeer.


Klik hier voor een impressie van de bijeenkomst

17 deelnemers zorgden samen voor 91 keurvazen. De avond werd georganiseerd & voorgezeten door de heren Jaap Elenbaas, Marinus Hofland en Ton Vreugdenhil; de jury bestond uit Vincent Kuijvenhoven (voorzitter), Chris Duijvenstein, Cees Zwinkels, Mart Poortman, Daan Vermeer, Marko Penning en Lex Beelen (Hilverdakooij). De presentatie bestaand uit niet minder dan 10.000 takken zijn allemaal opgestoken door Heleen Valstar.



Het weer was de afgelopen twee weken nog niet helemaal je van het, waardoor de tulpen nog niet helemaal uitkwamen. Van de andere kant mochten de toeristen daarom juist graag even blijven plakken in de verschillende paviljoens, wat de exposure voor in dit geval de freesia niet nadelig was.

Klik hier voor een impressie van de bijeenkomst

De komende tijd worden nog verschillende andere gewasbijeenkomsten en bloemenshows georganiseerd. Meer informatie & programma vindt u hier.


Prijzen:
1e prijs Enkel Kweker 2018: Bohemian van Hofland Freesia uit Maasdijk
De Bohemian is een enkelbloemige freesia met grote mooie lichtblauwe bloemen. Deze vaas is door de jury beoordeeld met een 9,46 door zijn uniformiteit en kwaliteit.

1e prijs Dubbel Kweker 2018 + Keukenhof Vakprijs Freesia 2018: 'Expression' van M.C. Zwinkels & Zn uit Poeldijk
Een grote teeltprestatie volgens de exporteur die vandaag mee keurde. Mooi donker dubbel donker rood, schitterend en egaal op de vaas. De dubbelbloemige 'Expression' van de firma Zwinkels is de winnaar met 9,55 als eind score!

1e prijs Enkel Veredelaar 2018: Albertville van Van den Bos Freesia uit Honselersdijk

Mooie grote helder witte bloemen, dat typeert het ras die deze prijs heeft gewonnen. De vaas kreeg ook een score van 9,55 omdat de vaas mooi uniform was en de bloemen mooie lange kammen hadden. Een ware lust voor het oog.

1e prijs Dubbel Veredelaar 2018: G09-75 van Penning Freesia uit Honselersdijk
Een nieuw nummer, een nieuwe kleur, schitterende kwaliteit en grote bloemen. Dat is het oordeel over de winnende vaas in de categorie dubbel veredelaar. Het veredelingsnummer: G09-75 is de winnaar met de hoogste punten uit de show: 9,63.

Standprijs Freesia 2018: Penning Freesia uit Honselersdijk
De jury heeft gekeken naar de verscheidenheid aan kleuren in de stand in combinatie met de scores. De vazen stonden niet mooi in één stand bij elkaar maar daar heeft de jury doorheen gekeken. De kwaliteit van de vazen op zich was erg hoog. Gemiddeld heeft de winnaar 14 vazen ingestuurd met een gemiddeld jurycijfer van 9,46.