Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Automatisch nuttige insecten uitzetten nu ook in verticaal groeiende teelten

Tholen - In de aardbeienteelt rijden inmiddels alweer twee jaar machines rond die nuttige insecten automatisch in het gewas uitzetten. De Entomatic, want zo heet de machine die in samenwerking tussen Biobest en Hortiworld is ontwikkeld, is nu ook doorontwikkeld voor verticaal groeiende teelten. Op de afgelopen HortiContact was de Entomatic RD, de typeaanduiding voor row dispenser, voor het eerst te zien.

Met de Entomatic RD kunnen telers met een stellingenteelt de Entomatic nu ook gebruiken, maar is vooral ook de brug geslagen naar hogedraadteelten zoals paprika en tomaat en ook naar de bramen- en frambozenteelt. In de paprikateelt is bij een Nederlandse teler de aangepaste Entomatic in 2023 getest.

Zachte landing
"De testen gingen heel goed", zegt Rembrandt van Meegen. Hij ontwikkelt met Hortiworld machines voor de land- en tuinbouw. "Er is bewust voor de paprikateelt gekozen, omdat dat gewas het lastigste blad heeft. Het blad is glad. Toch zijn wij er ook in dit gewas in geslaagd nuttige insecten automatisch uit te zetten zonder dat ze van het blad vallen."

Er is voor een systeem gekozen waarmee een zachte landing gegarandeerd. Dat komt door het gebruik van een onderdeel dat de luchtstroom vertraagt. "Je moet het zien als een landing met een parachute."

De Entomatic RD kan tot maximaal vier verspreidingspunten hebben. Handig voor als een hogedraadgewas echt hoog wordt? "Ja, maar in de praktijk is dat niet nodig. Bij het uitzetten van de biologie dwarrelt het product goed naar beneden, zo hebben we in testen gezien."

Met de Entomatic zetten telers mijten, poppen, eitjes en larven uit. In het reservoir kunnen verschillende producten worden meegenomen. Bij voormenging zorgt een roersysteem voor een continue en homogene toevoer naar de verdeelpunten. Biobest zelf voerde ook testen uit met de versie voor verticale teelten. "De mortaliteit is top, met een hoofdletter T."

Toegepast in steeds meer teelten
Het succesvol verlopen van de testen resulteerde in 2023 al in verkoop. De eerste versies voor praktijkteelten in 2024 waren eind 2023 al verkocht. Eind april rijdt de Entomatic RD bij een Nederlandse paprikateler, een tomatenteler en ook gebruiker van het eerste uur, Royal Berry, heeft de nieuwe versie rijden, naast de Entomatic MD die in Bemmel al gebruikt werd.

Royal Berry heeft drie machines rijden in hun Mini-Air-aardbeiensysteem waarbij vanwege de staande goten de verticale uitvoering perfect past. "Ten opzichte van Entomatic MD is de Entomatic RD een stuk compacter en smaller, zodat de machine goed tussen het gewas door kan rijden."

Aansluiten op spuitwagen of buisrailkar
Op dit moment is Hortiworld leveringen voor onder meer ook telers in de VS, Canada en Australiƫ aan het voorbereiden. De Entomatic RD is voor telers op iedere spuitwagen te zetten die er is, verzekert Rembrandt ons. "Het aan-uit-signaal van die kar gebruiken wij en activeert ook de Entomatic."

Het kan zelfs op een buisrailwagen. "Zo doen we het in de komkommers bij de teler die er nu al mee werkt. Wij leveren de kabel, de accu en de stekker en sluiten de Entomatic aan op de spuitwagen of buisrailkar. Zodra we aan meer telers leveren, ontwikkelen we overal aansluitkits voor."

Sterke punten van het systeem zijn de evenredigheid van de verdeling van de biologie en ook arbeidsbesparing. "Van een medewerker van een teler die de biologie uitzet begrijp ik dat hij er 'niets meer aan vond'. Dat is eigenlijk precies wat je wil horen", lacht Rembrandt. "Hij rijdt met de Entomatic nu op de spuitkar rond en rijdt daarmee door het gewas heen en weer. Het scheelt veel arbeid."

Tijdens GreenTech Amsterdam zal de Entomatic bij Biobest op de stand te zien zijn. Ook Rembrandt zal hierbij namens Hortiworld aanwezig zijn.

Voor meer informatie:
Rembrandt van Meegen
Hortiworld
[email protected]
www.hortiworld.eu