Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OM eist tot 8 jaar en 4 maanden

Cocaïne verstopt tussen bloemen

Drie verdachten staan deze week terecht voor internationale drugshandel. De drugs waren afkomstig uit Ecuador en zaten verstopt tussen bloemen. Het gaat om een 61-jarige man uit Aalsmeer, een 55-jarige man uit Leiden en een 36-jarige man uit Roosendaal. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) vindt bewezen dat de mannen uit Aalsmeer en Roosendaal zich in vereniging schuldig hebben gemaakt aan invoer en vervoer van 50 kilo cocaïne naar Nederland via de luchthaven Schiphol. Voorts vindt het OM bewezen dat de mannen uit Aalsmeer en Leiden voorbereidingshandelingen hebben getroffen voor andere drugszendingen. De man uit Leiden wordt daarnaast vuurwapen- en munitiebezit verweten. Het OM eist gevangenisstraffen tot acht jaar en vier maanden.

Brutaal
Het onderzoek start in 2019 met informatie van het Team Criminele Inlichtingen, waaruit bleek dat de man uit Aalsmeer voorbereidingen trof voor de invoer van cocaïne vanuit Ecuador naar Nederland. In maart 2021 zijn de woningen en bedrijven van deze man en de medeverdachte uit Leiden doorzocht, een maand later zijn deze verdachten verhoord. Opvallend is dat een half jaar na de doorzoekingen en verhoren, opsporingsdiensten in Ecuador een lading bloemen met cocaïne onderschepten. Een transport dat was voorbereid door deze verdachten ná hun eerste verhoren en bestemd voor hun bedrijven in bloemenhandel in Nederland. De officier van justitie: ''De gewaarschuwde verdachten hebben zich niets aangetrokken van het strafrechtelijke onderzoek dat naar hen liep. Integendeel: ze zijn na de inval in hun woningen en bedrijven gewoon doorgegaan met hun criminele activiteiten.''

GPS-tracker

Uit het dossier is gebleken dat de verdachten zich gedurende een langere periode hebben bezig gehouden met het voorbereiden van het invoeren van cocaïne. Op 11 december 2020 is door de mannen uit Aalsmeer en Roosendaal daadwerkelijk een partij van 50 kilo cocaïne ingevoerd. De officier: ''De lading werd voorzien van een GPS-tracker, zodat de verdachten zicht hielden op de kostbare partij cocaïne. Er wordt over deze lading gecorrespondeerd via versleutelde berichten, waarvan inmiddels vast staat dat dit vooral gebruikt wordt voor criminele activiteiten. Het is volstrekt ongeloofwaardig dat in de reguliere bloemenhandel dure en onnodige cryptotelefoons worden gebruikt.''

Ernst
Handel in harddrugs gaat gepaard met een extreme hoeveelheid geweld. Elke dag lezen we over explosies bij woningen, waarbij onschuldige burgers de dupe worden van geweld dat zijn oorsprong heeft in de handel in harddrugs. In deze zaak hebben de verdachten daarnaast ook de veiligheid en integriteit van de internationale transportsector op Schiphol ondermijnd en corruptie op de luchthaven bevorderd.

Strafeis
Het OM vindt bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan medeplegen van de invoer van een hoeveelheid cocaïne verstopt in bloemenzendingen via de luchthaven Schiphol, en voorbereidingshandelingen gericht op de invoer van verdovende middelen gedurende een langere periode. Het OM vindt ten aanzien van de man uit Leiden ook bewezen dat hij een vuurwapen en munitie voorhanden had. Het OM eist onvoorwaardelijke gevangenisstraffen: tegen de man uit Aalsmeer 8 jaar en 4 maanden, tegen de man uit Roosendaal 5 jaar en 10 maanden en tegen de man uit Leiden 5,5 jaar.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 28 juni

Publicatiedatum: