Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biodiversiteit met ‘ecologische vlotten’

Op 27 mei is een onderzoek van Fieldlab Biodiversiteit en waterkwaliteit gestart. In de vijver voor succulentenkwekerij Ovata in Bleiswijk zijn zogenoemde ecologische vlotten te water gelaten. Studenten van Lentiz | MBO Oostland verkennen de komende maanden het effect daarvan op de biodiversiteit in en rond de vijver. Daarnaast vinden metingen plaats van de waterkwaliteit. Het project is een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) en het Practoraat Circulaire Tuinbouw.

In het project werken ondernemers, onderzoek en onderwijs samen als Fieldlab Biodiversiteit en waterkwaliteit. Zo krijgen ondernemers de kans te innoveren met kennis vanuit het onderzoek en hebben studenten de ruimte om te experimenteren. Het gaat bij het onderzoek niet alleen om biodiversiteit in en om de kas, maar ook om de combinatie van biodiversiteit en oppervlaktewaterkwaliteit.

Aquatische biodiversiteit
De ecologische vlotten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en beplant met inheemse bloeiende planten. Doel is dat de vlotten daarmee een diversiteit aan insecten aantrekken. Daarmee bevorderen ze de biodiversiteit in en rond een open water. 'Aquatische biodiversiteit' heet deze aanpak. De vlotten hebben ook een positief effect op waterkwaliteit - doordat zij nutriënten en chemicaliën kunnen opnemen- en op het waterleven.

SIGN startte enkele jaren geleden met de ontwikkeling van ecologische vlotten, destijds in samenwerking met Wageningen Universiteit & Research (WUR) en Waterschap Vallei en Veluwe. Ook in de gemeenten Alphen aan den Rijn en Steenbergen is ervaring opgedaan met eco-vlotten. Deze ervaringen worden nu in de kasomgeving toegepast.

Onderwijs, onderzoek en ondernemer
In het huidige project werken onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven samen. Studenten van Lentiz | MBO Oostland hebben de vlotten gemaakt in het SIGN Living Lab op de locatie Bleiswijk. Zij zullen de komende periode de effecten op de biodiversiteit scouten. Het vlotontwerp is tot stand gekomen op initiatief van SIGN na afstemming met Universiteit Utrecht, WUR en consultant LeAF. Tevens wordt een insectenhotel van rozenreststromen geïntroduceerd. Succulentenkweker Ovata in Bleiswijk stelde de vijver aan de voorzijde van het bedrijfspand beschikbaar voor het onderzoek. Zowel de studenten als het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zullen de waterkwaliteit monitoren.

Eerste vlotten te water
De vlotten die op 27 mei te water zijn gelaten bij Ovata, zullen tot zeker volgend jaar drijven in de vijver voor het Bleiswijkse bedrijf. SIGN en partners verwachten dat andere ondernemers in de regio ook aan de slag zullen gaan met de vlotten. Daarvoor zijn de eerste contacten gelegd. SIGN werkt hierin samen met onder meer Lentiz | MBO Oostland, WUR, Glastuinbouw Nederland en Greenport West-Holland.

Leren en experimenteren
De verwachting is dat de vlotten een positief effect zullen hebben op de biodiversiteit dankzij de diversiteit aan inheemse planten en het aantrekken van natuurlijke vijanden van plaaginsecten van kasteelten. Andere mogelijke effecten zijn een verbetering van de waterkwaliteit en een positief effect op de waarde van omliggende glastuinbouw.

Het belangrijkste aan het project is echter de verbinding tussen innovatie, onderwijs, onderzoek en ondernemers. Het project met de vlotten draait voor SIGN dan ook vooral om het samen experimenteren en leren op de thema's biodiversiteit en waterkwaliteit. Daarmee is dit niet alleen een onderzoek naar 'aquatische biodiversiteit' en waterkwaliteit, maar ook naar de vraag hoe studenten, bedrijven en partners als waterschappen samen kunnen innoveren en leren.

Voor meer informatie:
Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland
Tel.: +31 (0)85 003 64 00
[email protected]
www.innovatieglastuinbouw.n

Publicatiedatum: