Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste bedrijfsexcursie van Biologische Sierteelt Nederland is een succes

De eerste bedrijfsexcursie van Biologische Sierteelt Nederland afgelopen 29 juni bij Kwekerij Op 't Hof in Nederhemert was met meer dan 40 bezoekers een groot succes. Onder hen waren ook veel gangbare telers die overwegen om over te schakelen naar biologische teelt. Biologische Sierteelt Nederland hecht veel waarde aan het enthousiasmeren van gangbare telers voor de biologische sierteelt.

Geert op 't Hof aan het woord. Foto's: Liesbeth Schellekens en Paul Heijmink

De middag begon in de schuur met een kop koffie. Geert Op 't Hof, tevens voorzitter van Biologische Sierteelt Nederland (BSN), opende de bijeenkomst. Hij vertelde over de huidige activiteiten van BSN, zoals de deelname aan de Bioraad en de recente petitie met een 3-puntenplan dat is aangeboden aan de Tweede Kamerleden van de Vaste Kamercommissie Landbouw. Vervolgens deelde Geert met veel passie zijn verhaal over Kwekerij Op 't Hof, waar hij in 1996 begon als gangbare teler van snijbloemen. Al snel realiseerde hij zich dat een gezonde bodem essentieel is voor gezonde planten. Na een cursus bodemkunde besloot hij het roer om te gooien. Hij bracht zijn gehele voorraad kunstmeststoffen naar een bevriende teler, die hem verbaasd aankeek. Sindsdien gebruikt hij uitsluitend organische meststoffen, en sinds 2021 is het bedrijf in omschakeling naar biologisch. Momenteel telen ze 12 hectare snijheesters en zomerbloemen.

De percelen van Kwekerij Op 't Hof liggen op enkele kilometers afstand van het bedrijfspand. "Met de hele groep reden we daar naartoe, en het viel op hoe netjes alles erbij lag. Geert vertelde dat hij wekelijks met een elektrisch aangedreven werktuigendrager met schoffel door de percelen rijdt. Deze werktuigendrager heeft hij samen met Gebr. Ezendam ontwikkeld. Ook zijn kinderen vinden het leuk om met de werktuigendrager te werken. Hens Hinloopen van Gebr. Ezendam gaf uitleg en demonstraties van verschillende machines, waarbij hij liet zien dat er veel mogelijk is voor zowel grote als kleine bedrijven", vertelt Marten Lageschaar, bestuurslid van BSN.

Eén van de demonstraties

Bij terugkomst bij het bedrijfspand stonden er heerlijke broodjes en soep klaar, en er was volop tijd om te netwerken. Terwijl iedereen nog druk aan het praten was, riep Geert de groep weer bijeen voor de volgende spreker. Anton van Duijn sprak over aankomende trends in de snijbloemen en hoe telers hierop kunnen inspelen.

Aan de kant alvast wat meer toelichting

Maandag 23 september is de bedrijfsexcursie vaste planten van BSN. Aanmelden kan nu al.

Voor meer informatie:
Biologische Sierteelt Nederland
[email protected]
www.biologischesierteelt.nl

Publicatiedatum: