Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaco de Vries en Ronald de Vreede van Houweling Horticulture over microplastics:

“Wist je dat jij en ik per jaar minimaal 100.000 plastic deeltjes inademen, eten en drinken?”

Microplastics zijn minieme plasticfragmenten met een grootte van minder dan vijf millimeter. Deze minuscule deeltjes komen terecht in het milieu en hopen zich daar op. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar, maar verkruimelen in steeds kleinere stukjes.

"Dagelijks eten, drinken en ademen we allemaal microplastics in. Maar weet jij hoeveel? En in welke producten zitten allemaal microplastics? Op de website van de Plastic Soup Foundation is te lezen dat een volwassen Amerikaanse man naar schatting zo'n 121.000 plastic deeltjes per jaar binnenkrijgt", vertelt Jaco de Vries. De directeur van Houweling Horticulture vervolgt: "De eerste onderzoeken wijzen uit dat deze inname van microplastics voor het menselijk lichaam schadelijke gevolgen kan hebben."

De transitieperiode voor de EU wet- en regelgeving loopt af in 2028
"Duurzaamheid en gezondheid zijn belangrijke redenen om ons als Houweling Horticulture te focussen op de ontwikkeling van microplasticvrije producten. Daarnaast wordt van ons verwacht dat we als tuinbouwsector duurzaam en milieuvriendelijk telen. Ook worden er eisen gesteld vanuit wet- en regelgeving. Zo hebben de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG) opgesteld, maar ook de EU heeft wet- en regelgeving geformuleerd rondom het verkopen van bewust toegevoegde microplastics. De SDG's hebben als doelstelling 2030, en de EU heeft een nog kortere horizon. De nieuwe maatregelen zijn namelijk al opgenomen in de Europese wetgeving REACH en zijn 15 oktober 2023 in werking getreden. Voor de tuinbouwsector geldt een korte transitieperiode om aan deze maatregelen te voldoen, namelijk 2028. Als we als Nederlandse tuinbouwsector ons belang en onze positie willen behouden, zullen we hier proactief op in moeten spelen. Het moet. Er is geen keuze meer."

"In de coating- en schermmiddelen waren er tot voor kort geen producten beschikbaar op de markt die aan deze wensen en eisen konden voldoen", vult Ronald de Vreede aan. De Vreede is productmanager bij Houweling Horticulture en heeft meer dan 20 jaar ervaring in deze productgroep. "Ruim 100 jaar geleden was het de opa van Marc Houweling die ontdekte dat het spuiten van krijt op het dek van de platte kassen voor bescherming en verkoeling zorgde. Hij introduceerde het schermmiddel in poedervorm op de markt, ontwikkelde het product verder en veroverde de nationale en internationale markt. Ongeveer tien jaar geleden ontstond de wens binnen Houweling om een vloeibaar schermmiddel te ontwikkelen dat onderscheidend zou zijn ten opzichte van de bestaande producten op de markt."

Microplasticvrij schermmiddel
"Na jaren van ontwikkelen, testen en bijschaven, hebben we nu eindelijk een duurzaam vloeibaar schermmiddel ontwikkeld dat zelfs volledig microplasticvrij is. Hier zijn we natuurlijk supertrots op." Bright Eco-Coating beschermt het gewas tegen hitte en zonlicht en kan veilig gebruikt worden tijdens de teelt van elk gewas, en biologisch geteelde gewassen in het bijzonder. "Dit omdat het product op een biologisch verantwoorde manier van het kasdek verwijderd kan worden. Het slijt door wind en regen na verloop van tijd, het kan geborsteld worden of met behulp van Bright Eco Cleaner verwijderd worden. De coating blijft minimaal 90 dagen op het kasdek zitten. We hebben Bright Eco-Coating op de GreenTech Amsterdam in 2023 geïntroduceerd aan het grote publiek. Het is het eerste en enige vloeibare coating- of schermmiddel dat 100% microplasticvrij is, 100% biobased is en daardoor 100% biologisch afbreekbaar is, volgens de OECD 301F norm. Hierdoor kan Bright Eco-Coating zonder chemische reinigingsmiddelen van elk kasoppervlak verwijderd worden."

Voor meer informatie:
Houweling Horticulture

Tel: 06 5137 3795
[email protected]
https://houweling.com/nl/

Publicatiedatum: