Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Transvolutie Royal FloraHolland"

Henk de Groot en Herman de Boon schrijven boek over Royal FloraHolland

Twee oud-medewerkers van Royal FloraHolland Henk de Groot en Herman de Boon (eveneens oud-voorzitter van de VGB) hebben de laatste hand gelegd aan een boek met de titel Transvolutie Royal Flora Holland: van lokale fysieke marktplaats naar internationaal digitaal platform. Een transitie in evolutionaire stappen als reactie op technologische, economische, politieke en maatschappelijke veranderingen.
Het boek beschrijft het verleden, heden en toekomst van het coöperatieve bloemenveilingsysteem.

Het eerste deel omvat een periode van 60 jaar, van begin twintigste eeuw tot aan de totstandkoming van de fusie van de eerste twee bloemenveilingen in Aalsmeer, Bloemenlust en CAV rond 1970. Het begin kenmerkte zich door het doorbreken van de toen bestaande marktordening van directe inkoop en verkoop van bloemen en planten door de oprichting van coöperatieve verenigingen van producenten, het lokaal concentreren van aanbod op marktplaatsen en introductie van het afmijnsysteem met een veilingklok. Een moeizame periode van opbouw die we nu als startup en scaleup zouden benoemen volgde, totdat uiteindelijk door samenwerking in lokale gemeenschappen, de invoering van de veilplicht, het opheffen van overheidsinterventies, een groeiende welvaart en de ontwikkeling van een Europese markt er een periode aanbrak van een substantieel internationaal marktaandeel van het veilingsysteem in de afzet van bloemen en planten.

De tweede periode van 40 jaar startte met de fusie van de twee oudste bloemenveilingen in Aalsmeer, Bloemenlust en de CAV, tot de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer VBA en de bouw van een reusachtig nieuw veilingcomplex met veel ruimte en faciliteiten voor de handel. De auteurs kozen ervoor om deze periode tot na de megafusie tussen de VBA in Aalsmeer en Flora Holland dat zijn basis in het Westland en Rijnsburg had, waarna de gefuseerde coöperaties in 2011 de Koninklijke status werd toegekend, in kaart te brengen. Deze periode kenmerkte zich door de voortgaande nationale en internationale concentratie van vraag en aanbod, de uitbouw van de veilingen om de groeiende nationale en internationale productstromen efficiënt te verwerken, de concurrentie tussen de veilingen, het assortiment en kwaliteitsbeleid, het bemiddelen van directe afzet, het oprichten van de Cash en Carry, het kopen op afstand, het tot stand komen van de Greenport clusters, de indrukwekkende exportontwikkeling en die van de tuinbouw tot topsector van de Nederlandse economie.

De derde periode is de periode van de ombouw die nog volop gaande is en dat vorm zal geven aan de bestaanszekerheid in de toekomst van het coöperatieve afzetsysteem. Hierbij wordt commercieel het internationale digitale platform ontwikkeld voor concentratie van vraag en aanbod en een logistiek hub netwerk van collectie en distributiecentra. Digitalisering, duurzaamheid en data services zullen de komende jaren de ontwikkelingen kenmerken. Dit alles in een omgeving van internationale dynamiek, schaalvergroting, technologieontwikkeling, concurreren en coöpereren en een moderne coöperatie 2.0.
De auteurs hebben gebruik gemaakt van gedenkboeken, honderden jaarverslagen, rapporten en overige relevante data en informatie. Ook hebben ze dertig interviews afgenomen met bestuurders en betrokken stakeholders waarvan de uitkomst in het boek zijn verwerkt. Het boek bevat naast tekst ook een groot aantal kleurrijke afbeeldingen van verleden, heden en mogelijke toekomst van Royal Flora Holland.

Het boek is hier te bestellen

Publicatiedatum: