Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar "lelievuur" krijgt groen licht via NWO Open Technologieprogramma

Drie door Wageningen University & Research aangevraagde onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma van de NWO. Onder andere projecten voor resistentieverbetering van lelies en alternatieven voor zuigelingenvoeding zijn toegewezen binnen het programma.

Het Open Technologieprogramma biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.

In totaal zeven toepassingsgerichte onderzoeksprojecten kunnen van start met financiering via het Open Technologieprogramma vanuit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. NWO draagt ruim 5,3 miljoen euro bij aan deze toepassingsgerichte technisch-wetenschappelijke projecten. Het bedrijfsleven en andere organisaties doen daar ruim 700 duizend euro bij.

Het toegewezen onderzoeksproject over 'Lelievuur" van Wageningen University & Research is:

'Lelievuur'
Effector-based screening of lily for resistance to Botrytis elliptica (Fire blight) - dr. Jan van Kan, Wageningen University & Research

De teelt van lelie ondervindt veel problemen van opbrengstverlies door "lelievuur", een schimmelziekte veroorzaakt door de schimmel Botrytis elliptica. Er worden regelmatig gewasbeschermingsmiddelen ingezet om de verlies van bloemen of bollen te beperken. Resistentieveredeling kan worden versneld en verbeterd door gebruik te maken van eiwitten of peptides ("effectoren") die kunnen voorspellen of een lelieplant vatbaar of resistent is tegen vuur. Het gebruik van effectoren helpt veredelingsbedrijven in hun werk om resistente planten te selecteren en behouden, en om vatbare planten te verwijderen uit het veredelingsprogramma.

Bron: WUR

Publicatiedatum: