Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Terugblik kennisbijeenkomst over kokossubstraat

Op donderdag 14 maart 2024 organiseerde Van der Knaap Groep een kennisbijeenkomst over kokossubstraat in het World Horti Center. Zo'n zestig aanwezigen, waaronder kwekers van vruchtgroenten op zowel kokos als steenwol, hoorden hoe vier experts op het gebied van (kokos)substraten, bodemleven, onderzoek en recycling hun visie deelden op de ontwikkelingen en de toekomst van kokossubstraat in de tuinbouw.



Onderzoek en bodemweerbaarheid
Dagvoorzitter Rob Veenman opende de bijeenkomst door de meningen te peilen over telen op kokos. Een gedeelte van de aanwezige kwekers bleek al op kokos te telen, het andere deel van staat er nog neutraal in en kwam naar de bijeenkomst om meer informatie te krijgen over (de voordelen van) telen op kokossubstraat.

Tijdens zijn presentatie legde Dirk Zwinkels, manager Research & Development bij Van der Knaap Groep, uit wat voor soort teeltonderzoeken het bedrijf uitvoert in innovatiecentrum 'de Kas'. Vaak in samenwerking met kwekers. Eén van die onderzoeken leidde een aantal jaar geleden tot de ontwikkeling van een duurzaam teeltsysteem (OWS) waarmee voor de plant opneembare (nitraat)stikstof en inmiddels ook circulair calciumnitraat kan worden geproduceerd. Daarnaast wordt in samenwerking met Eurofins Agro al een aantal jaar onderzoek gedaan naar het microleven in substraat.

Frank Hoeberichts (Eurofins Agro) ging hier dieper op in. Het leven in het substraat speelt een belangrijke rol bij de bodemweerbaarheid. Eurofins Agro gebruikt twee verschillende methoden om de microbiële biomassa in substraat te meten. Een microbioom-analyse maakt het mogelijk om de precieze samenstelling van het microleven in kaart te brengen. Met behulp van de BodemlevenMonitor kunnen (absolute) hoeveelheden microleven gemeten worden. Zo hebben zij kunnen vaststellen dat tijdens de teelt in kokossubstraat een rijker en gevarieerder microleven ontstaat dan in een inert substraat als steenwol.

Keuze
Wim van der Ende, teeltadviseur bij Van der Knaap Groep, richtte zich op de eigenschappen van kokos en de manier van telen. Kokos is een natuurlijk materiaal waarbij het juist bufferen en wassen van het substraat belangrijk is om het organisch complex van kokos in balans te brengen. Daarnaast is het een van nature luchtig substraat dat om een andere irrigatie-strategie vraagt. Dat het substraat na gebruik gerecycled kan worden, maakt het ook een duurzame keuze.

Het verhaal van Johan van Paassen van Renewi sloot hierop aan. Hij gaf de aanwezigen een inkijkje in hoe het bedrijf verschillende afvalstromen, waaronder die uit de tuinbouw, verwerkt. Ook kokossubstraat kan worden gerecycled. Als organische reststroom uit de vruchtgroenteteelten kan het na bewerking door Renewi worden hergebruikt als bodemverbeteraar en krijgt zo een tweede leven. Hij eindigde met de nieuwe ontwikkelingen waar het bedrijf mee bezig is.

Ook van elkaar konden de aanwezige kwekers nog iets opsteken. Onder leiding van Rob Veenman deelden kwekers die al op kokos telen hun ervaringen met degenen die dit (nog) niet doen.

Voor meer informatie:
Van der Knaap Group of Companies
Postbus 136
2290 AC Wateringen
Tel: +31 174 296606
www.vanderknaap.info
vdk@vanderknaap.info

Publicatiedatum: