Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bemestingsstrategie kan effectief zijn tegen bacteriële ziekten

De bemestingsstrategie kan het effect van andere maatregelen tegen bacteriële ziekten versterken. Dat blijkt uit het project "Verlagen risico's voor het optreden van bacteriële ziekten in teelten onder glas" van de WUR. In dit project werd onderzoek gedaan naar de mogelijke alternatieve strategieën ter voorkoming en beheersing van bacteriële ziekten in sier- en groenteteelt onder glas. Hierbij werden drie gewassen en ziekten onderzocht: Pelargonium/Xanthomonas hortorum pv pelargonii, Phalaenopsis/Acidovorax cattleyae en tomaat/Rhizobium rhizogenes (overmatige wortelgroei).

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat protease enzymen, zoals savinase, de ontwikkeling van Xanthomonas hortorum pv pelargonii biofilm in vitro kunnen voorkomen. Infectie van Pelargonium met Xanthomonas hortorum pv pelargonii werd het onderzoek aanzienlijk vertraagd wanneer de bespuiting van dit enzym tijdens teelt werd uitgevoerd in combinatie met gecontroleerd vrijkomende meststoffen. De micro-organismen, die enzymen produceren voor de afbraak van signaalstoffen van gramnegatieve bacteriën (acyl homoserine lactones, AHL's), zoals enzym aiiA lactonase, bleken effectief in het voorkomen van bacteriële plantziekten. Bacillus thuringensis ST1 was bijvoorbeeld in staat om de infectie van tomaat door Agrobacterium rhizogenes (veroorzaker van overmatige wortelgroei symptomen) effectief te voorkomen. Bacillus amyloliquefaciens IT45 was effectief tegen Xanthomonas hortorum pv pelargonii in Pelargonium.

Het mechanisme waarmee Bacillus amyloliquefaciens IT45 de infectie van Pelargonium voorkomt is niet volledig bekend. Xanthomonas hortorum pv pelargonii produceert geen AHL's, maar gebruikt in plaats daarvan andere signaalstoffen, zogenaamd DSF (eng. diffusible signal factor). Het is mogelijk dat Bacillus amyloliquefaciens IT45, naast AHL's afbrekende lactonase, andere enzymen produceert die DSF signaalstoffen kunnen afbreken. Bacteriële isolaten, zoals Bacillus velezensis FZB42 en isolaten verkregen uit de fylosfeer van Pelargonium (e.g. Pseudomonas isolaat G31), die direct antagonistisch zijn tegen plantpathogene bacteriën, kunnen de bacteriële ziekte incidentie in tomaat en Pelargonium significant verlagen.

Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat maatregelen die nodig zijn om ziekten veroorzaakt door plantpathogene bacteriën te voorkomen een specifieke aanpak vragen die toegespitst is op specifieke plantsoort en teeltsysteem. Er is helaas geen product dat effectief is tegen alle drie de plantpathogene bacteriën.

Het rapport is hier te bekijken bij Stichting Kennis in je Kas.

Publicatiedatum: