Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Elke beschuldiging aan welk adres dan ook, is voorbarig"

Hoogheemraadschap onderzoekt vondst sinds 1998 verboden middel

Uit metingen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier blijkt dat op meerdere plaatsen in Noord-Holland de stof Dinoterb is aangetroffen. Dit leidde de afgelopen tijd tot veel vragen. Het is onbekend hoe, wanneer en waarom deze stof in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Het hoogheemraadschap onderzoekt daarom wat een mogelijke oorzaak kan zijn en of vervolgacties nodig zijn. Er is geen enkele concrete aanwijzing van een mogelijke bron of een mogelijke overtreding.

Het onderzoek is gericht op waar de vervuilingen precies vandaan komen. Dat is op zich geen eenvoudige opgave. Het middel Dinoterb is immers al sinds 1998 verboden. Het is niet uit te sluiten dat het komt door historisch gebruik ten tijde dat het middel was toegestaan, stelt men. Jos Beemsterboer, verantwoordelijk hoogheemraad voor de waterkwaliteit. "We sluiten evenwel niets uit. Onderdeel van dit onderzoek is ook het controleren van de meetdata. Totdat duidelijk is hoe, wanneer en waar dit middel in het oppervlaktewater terecht is gekomen, kan geen enkele uitspraak worden gedaan of daar ook een schuldige voor is aan te wijzen. Elke beschuldiging aan welk adres dan ook, is voorbarig."

Direct werd naar de bollensector als bron gewezen door milieuorganisatie MOB dat met het nieuws aan de haal ging. Daarop volgde een reactie van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur. Die was onaangenaam verrast door de ophef rond het artikel in De Volkskrant. Men vindt dat de bollensector onterecht beschuldigd is.

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Publicatiedatum: