Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bollenteelt vals beschuldigd? "Dinoterb nooit geleverd aan de bollensector"

Milieuorganisatie MOB diende vorige week een handhavingsverzoek in bij het waterschap Hollands Noorderkwartier, nadat ze in verschillende gebieden in Noord-Holland alarmerend hoge waardes van dinoterb aantroffen. Dinoterb is een sinds 1998 verboden onkruidbestrijder, die risico's met zich meebrengt voor mens en natuur.

MOB wijst naar de bollenteelt als boosdoener, maar de branchevereniging voor de bollenteelt ontkent alle betrokkenheid van de sector. Ook de rol van het waterschap wordt bekritiseerd. En inmiddels heeft Caroline van der Plas zich ook in de discussie gemengd. Dijkstra & Evenblij bespraken zondagavond NPO Radio 1 de kwestie dinoterb met Jantine Leeflang namens MOB en biologische fruitteler René van der Aarde.

Reactie KAVB
De KAVB is 'onaangenaam verrast' door de discussie die ontstond na een artikel in de Volkskrant van donderdag 7 maart over het aangetroffen middel Dinoterb in het water van bollengebied. "Allereerst omdat elke overschrijding in het oppervlaktewater van welk middel dan ook niet goed is maar ten tweede omdat in dit geval onze sector ten onrechte lijkt te worden beschuldigd", stelt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur. "Het middel Dinoterb is niet alleen al verboden sinds 1998 maar daarnaast is het middel nooit geleverd aan de bollensector. Na een rondje langs alle middelen leverende bedrijven wordt dit bevestigd. Het raakt ons dat de media in dit geval niet de moeite hebben genomen om bij deskundigen informatie op te halen. Zoals het er nu naar uitziet wordt onze sector onterecht beschuldigd en het wordt zeer onderschat wat dit met onze telers doet die elke dag bezig zijn met vermindering van middelengebruik. De KAVB heeft bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gevraagd om een diepgaand onderzoek naar de bron van deze vervuiling.

Publicatiedatum: