Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloembollenkweker na 10 jaar succesvol uit biologische omschakeling gekomen

John Huiberts vertelt in de podcast van Nieuw Voer dat hij samen met twee andere kwekers biologische bloembollen kweekt met een goed verdienmodel en tegelijkertijd ook goed voor de bodem is. De kwekers hebben de tijd mee nu steeds meer consumenten en groenvoorzieningen van onder andere gemeenten realiseren dat gifvrije bloembollen beter zijn voor de biodiversiteit en de menselijke gezondheid. De ervaring leert dat kwekers en de bloemsector innovatief zijn en dat geeft vertrouwen dat systeemverandering mogelijk is.

Historie
John reed een keer met zijn vader langs de tuinbouwschool in Breezand en besloot toen gelijk om die te gaan volgen. "We belden aan met de vraag of we even mochten kijken. Toen heb ik me gelijk ingeschreven. Vervolgens was ik zo blij dat ik van school af was dat ik gelijk in het bedrijf ben gegaan." Nadat hij in het bedrijf van zijn vader gestapt is zijn ze als gangbare kweker in de winstgevende lelieteelt gestapt.

Na 30 jaar werd John op de feiten gedrukt dat het toepassen van chemie meer schade toebrengt aan de leefomgeving dan hij voor lange tijd wilde inzien. Nu kweekt hij sinds 2013 (10 jaar) biologisch en is hij na zware jaren eindelijk succesvol uit de omschakeling gekomen. Het omschakelen vraagt meer kennis over de bodem, andere bemestingssoorten, andere machines en denken in kringlopen.

Omschakelmoment
Biologische bestrijding vraagt om een andere creatieve kijk op de natuur en de drang naar het makkelijke te weerstaan. Voor John was een bodemcursus en bodemanalyse het moment dat hij inzag dat hoe hij het gedaan heeft niet zo handig was. Sindsdien is hij zich actief aan het bijscholen met nieuwe kennis om het anders te doen. En het resultaat is dat het hij het ook daadwerkelijk kan. Zijn rustvelden (mengsel van granen, grassen en legume (peulvruchten)) exploderen van de toegenomen biodiversiteit en blije bodems. Hij leert dat luizen gek zijn op stikstof en dat aaltjes gedijen in biodiversiteitarme bodems. John’s visie en zijn doorzettingsvermogen laten zien dat praktische verandering te realiseren is als het geloof er is.

Bron: Nieuw voer

Publicatiedatum: