Tholen - Onlangs lanceerde Certis Belchim de nieuwe fungicide Amylo-X WG. Amylo-X WG is gebaseerd op een schimmel die van nature in de bodem voorkomt. Het middel heeft een brede werking tegen schimmels. We spraken met Bert Meerman over de werking.

Hij legt uit dat de actieve stof bacillus amyloliqueefaciens subsp. pantarum stam D747 25% is. Een mond vol voor iets unieks: juist deze stam zorgt voor een extreem hoge concentratie van lipopeptiden. Deze lipopeptiden van Amylo-X WG zorgen voor een preventieve werking. Eventuele sporen van schimmels op het gewas, pakt het middel aan én het voorkomt nieuwe sporen- en schimmelvorming. Bert Meerman: “Als de schimmelziekte al te zien is in het gewas, hoe klein ook, ben je eigenlijk al aan de late kant. Amylo-X werkt, mits je er op tijd bij bent.”

Certis Belchim raadt aan om een uitvloeier te gebruiken tijdens de bespuiting. Daar waar het gewas geraakt wordt, krijgen nieuwe sporen en schimmels geen kans. Lipopeptiden nemen namelijk de ruimte én de voedingsmiddelen in beslag voor de schimmel. Het gaat de strijd aan met de schadelijke pathogenen.

Amylo-X is een contactfungicide. Het voordeel daarvan is dat het sneller werkt. Het hoeft niet eerst door de plant worden opgenomen, voordat het effectief is. De lipopeptiden gaan meteen aan de slag. Het is direct effectief.

Biologisch middel
Amylo-X is een biologisch fungicide. En daarmee past het in deze tijd. Het aantal toelatingen wordt minder voor chemische middelen. Certis Belchim zet in op de ontwikkeling van biologische gewasbeschermingsmiddelen om telers handvatten te geven om kwalitatief goede producten te kunnen telen met een hoge gewasproductiviteit. Dat dit middel Skal-gecertificeerd is, maakt het geschikt voor zowel de reguliere als de biologische teelten. Zowel voor bloemen-, groenten- en plantengewassen. Het heeft dus een uitgebreid etiket.

Tijdens de lancering in het Certis Belchim Innovation Centre werden proeven getoond in tomaat (echte meeldauw) en poinsettia’s (Botrytis). Bert: “Bovendien waren de proeven in chrysanten (Japanse roest) ook veelbelovend.

En last but not least … nuttige bestrijders ondervinden geen last van Amylo-X. Bert: “Dit kunnen we zeggen, omdat dat gebleken is in onze eigen proeven. Desalniettemin raden we natuurlijk altijd aan om een proefbespuiting te doen, als er nog geen ervaring is met het middel.”

Certis Belchim
Voor Certis Belchim gaan biologische middelen een steeds grotere rol spelen. Een zeer groot deel van het portfolio bestaat al uit biologische middelen en zit er nog meer in de pijplijn.

Voor meer informatie:
Certis Belchim
Bert Meerman
T: 06 8378 4094
E: bert.meerman@certisbelchim.com
www.certisbelchim.com