Tholen - De tuinbouwsector is voortdurend op zoek naar duurzamere en kostenbesparende oplossingen. Zo is de vraag naar papieren hoezen en automatisering in opkomst. Maar hoe combineer je deze twee? Weber Verpackungen, bekend om zijn bloom guard papieren hoes, werkte enkele jaren aan een oplossing en staat op het punt deze aan het publiek te presenteren. De technici van Weber ontwierpen en ontwikkelden een unieke machine voor het verpakken van potten in papieren hoezen, de zogenaamde pot packer. "Om meerdere redenen een revolutionair concept", zo vertelt Ewald Bouwmeister, Head of Business Development bij deze Duitse verpakkingsfabrikant.


Zie hoe de pot packer werkt in deze video.

Hoe het idee ontstond
Enkele jaren geleden, in 2015, presenteerde Weber hun eerste papieren hoes op de IPM Essen. Sinds de introductie hebben ze de vraag zien toenemen, maar merkten ze dat er nog groeipotentieel is. "Momenteel is er geen machine in de markt voor het verpakken van potplanten in papieren hoezen, en voor bestaande machines is de omschakeling van plastic naar papieren hoezen problematisch. Daarom hebben we zelf een machine ontwikkeld voor de verwerking van zowel papieren als plastic hoezen: uniek voor de tuinbouw en voor ons als verpakkingsfabrikant. Verschillende testen bij kwekers in Duitsland hebben zeer bevredigende resultaten opgeleverd."

"Pay per pot"
Volgens Bouwmeister is het concept om meerdere redenen revolutionair. Een daarvan is dat het gebruik van de machine geen investering vereist. "Met de retailmarges onder druk, is een grote investering voor velen een moeilijkere beslissing geworden. Daarom hebben we het concept van betalen per pot bedacht. Op deze manier is er geen grote initiƫle investering nodig en profiteren de telers direct van de voordelen van de papieren hoezen en de inpakmachine."

Tijd besparen
Een van deze voordelen is tijdsbesparing. "Bij het draaien van twee lijnen verpakt de pot packer tot 2.200 stuks per uur. Dit bespaart tot 50% van de verpakkingstijd. Bovendien is er minder arbeid nodig. Nog een voordeel in deze tijden van arbeidstekorten."

Uniforme output
En omdat de machine al het verpakkingswerk doet, is de output uniformer. "Elke verpakte plant ziet er hetzelfde uit, zonder schade."

Papier en plastic
De pot packer verpakt hoezen in verschillende materiaalsoorten en verschijningsvormen. "Bovendien is de pot packer snel te installeren, compact en daardoor gemakkelijk te verplaatsen indien gewenst," voegt hij toe.

App-tool
Last-but-not-least, en volgens Bouwmeister ook een uniek aspect van dit concept, is de app. "Deze app ondersteunt de teler met allerlei gegevens om het verpakkingsproces verder te optimaliseren."

IPM Essen
Benieuwd om deze machine in het echt te zien? Op de IPM Essen, die plaatsvindt van 23 t/m 26 januari in Essen, Duitsland, zal Weber de pot packer presenteren op hun stand (Hal 1. Stand 1D12.C.)

Voor meer informatie:
Ewald Bouwmeister
Weber Verpackungen
bouwmeister@weberverpackungen.de
www.potpacker.de
Video: https://www.youtube.com/shorts/1kO2vD_tJFo