Tholen - OptiPlug heeft een nieuwe paperpotmachine in gebruik genomen, waarmee paperpots met diameter 22 mm gemaakt kunnen worden.

Nadat er vorig jaar was gekozen voor uitbreiding naar grote diameters (80, 100 en 120 mm) was er nu weer behoefte aan een kleine diameter. Deze investering komt volgens Rico dat er steeds meer interesse is in kleinere paperpots. “Dit kunnen bedrijven zijn die boomkwekerij producten bewortelen, maar ook vanuit de sier – en groenteelt. Ook kwekers die nu nog zonder ‘pluggen’ werken zijn met het oog op automatisering aan het kijken wat voor hun de beste keuze voor de toekomst is.”

“Kwekers blijven ook regelmatig onderzoeken of het niet in een iets kleinere diameter kan. Dat bespaart papier, substraat, trays, ruimte en dus kosten uit. We produceren al 19 en 25mm pluggen, maar daartussen hadden we nog niet veel keuze. Mede daarom vonden wij de investering voor diameter 22mm een belangrijke stap om meer mogelijkheden te kunnen bieden aan onze klanten.”

“We zijn na de aanschaf van deze machine zeker nog niet klaar, want we zien wel, hoe kleiner de paperpot is, dan worden de verschillen per diameter steeds groter. Er worden namelijk heel veel verschillende trays gebruikt en dan luistert het heel nauw of de plug goed in een tray past.”

“We merken ook dat veel bedrijven zoekende zijn naar een geschikte vervanger voor de vertrouwde ‘veenpluggen’ en dat verhoogt weer de interesse in bijvoorbeeld de paperpots. Ook kijken wij samen met onze substraatleveranciers of onze huidige recepten ‘Peatfree’ kunnen worden gemaakt.

“Maar een paperpot heeft betreft de productie toch ook wel zijn grenzen. We krijgen nu te maken met verschillende veenvervangers waarvan je soms wel kan vinden dat het niet altijd even goede combinaties zijn tussen machine en substraat.”

“De vulsystemen op onze machines zijn gebaseerd op fijne mengsels, dus dat kan wel een uitdaging worden voor ons en de substraatleveranciers. We beseffen altijd wel dat we niet de mooiste klant zijn voor substraatleveranciers, want we willen fijne mengsels en regelmatig zijn ook de volumes van een specifiek recept niet groot. Maar het blijft toch de basis van ieder product en het is daarom extra belangrijk dat het best passende recept gekozen wordt.”

“Door al deze ontwikkelingen is het eigenlijk nooit saai en er komen zeker nieuwe kansen aan, maar deze zullen wel steeds specifieker worden betreft de wensen van de klant.”

Voor meer informatie:
OptiPlug BV
Veilingweg 16c
2678 LN De Lier
+31 (0)174 752 444
info@optiplug.nl
www.optiplug.nl