Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs daalt, wkk's draaien

De gasprijs is aan het begin van de laatste novemberweek aan het zakken. Maandag tot onder de 44 euro en dinsdagochtend tot onder de 43 euro. Zogenaamde 'neerwaartse prijsdruk' op de gasprijs werd ook verwacht, net als hogere elektriciteitsprijzen vanwege de winterkou. De EPEX-elektriciteitsprijs ligt dinsdag op ruim 122 euro per megawattuur.

Qua onbalans was het maandag onstuimig. TenneT-data laat vier pieken zien. Drie keer tot 1852 euro en één keer tot 2038 euro per megawattuur. Allemaal 's ochtends en begin van de middag. De reden, zo stipt EnAppSys Energy Insight op LinkedIn aan, is dat de windvoorspelling anders uitpakte. Omdat wkk's al draaiden vanwege de kou, was er minder flexibele capaciteit beschikbaar.


TTF-gasprijs contract 'december 2023' t/m 27 november 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Analisten van energiehandelsplatform Powerhouse wijzen erop dat de eerste wintertest aanstaande is, al verwacht men weinig wijzigingen in de gasprijs omdat het aanbod afdoende is. Voor de elektriciteitsprijs is het spannender. "De wind zal komende week in kracht gaan afnemen. De Franse kerncentrales gaan de output opvoeren van 43 naar 50 GW. Omdat dit altijd afwachten is of het daadwerkelijk ook gerealiseerd gaat worden vormt dit een risico. Het lijkt er dan
ook op dat prijzen zijwaarts gaan bewegen."

Opvallend is dat Powerhouse in de update wijst op verkoop van gas door Duitsland. "Duitsland zal een deel van de tijdens de energiecrisis aangekochte gashoeveelheden weer gaan verkopen. Deze bijna 4 miljard m³ aan opgeslagen gas past niet meer in de vooruitzichten die Duitsland heeft", schrijft men.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met heel wat energiegerelateerde statistieken over accu's, grondstoffen uit China, kernenergie, de vrees voor klimaatverandering en CO2-emissies in Nederland. De CO2-uitstoot van de Nederlandse economie nam tussen 1970 en 2020 over de gehele periode gezien toe. Tot 2010 steeg de uitstoot sterk, daarna zette een daling in.