Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassen maken plaats voor Maas

Om ruimte te maken voor de rivier de Maas worden in het Maasdal bij Velden onder meer kassen gesloopt. Het gaat om een grootschalig project, 'Maasdal Velden, Ruimte voor de Rivier'. Het project Maasdal heeft als doel om in 2024 ruim 60% van de glasopstanden en bedrijfsgebouwen in het Maasdal te slopen. In totaal zijn in het project 13 tuinbouwbedrijven betrokken bij wat in jargon 'uitplaatsing' heet. Ter compensatie worden, verspreid over een periode van 12 jaar, maximaal 30 woningen gerealiseerd.

Over het plan, in een gebied dat in de zomer van 2021 geplaagd werd door overstromingen na hevige regenval, is al sinds 2008 nagedacht, zo blijkt uit documentatie over elk van de betrokken kasprojecten.

Na twee jaar is geconcludeerd dat 'projectmatige gebiedsontwikkeling niet haalbaar was.' Het initiatief om tot het behalen van de gestelde doelstellingen te komen is destijds bij de ondernemers gelegd. In 2012 bleek uit de door ondernemers doorgegeven individuele plannen dat de doelstelling van het project 'voor een groot deel' werd gehaald.

De kassen worden 'uitgeplaatst'. Er komen woningen voor terug. Concreet over verplaatsing van kassen of nieuwbouw wordt in de documentatie niet gesproken.

Indexfoto: archiefbeeld wateroverlast juli 2021