Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Record na record op elektriciteitsmarkt

Vijf dagen met negatieve EPEX-stroomprijzen. Dat is bijzonder en leverde dinsdag een record op. Vandaag een nieuw record, namelijk zes dagen met negatieve stroomprijzen. Vanmiddag tussen 12 en 15 uur is het namelijk weer raak. De gemiddelde dagprijs komt met 63,5 euro per megawattuur wel hoger uit dan de afgelopen recorddagen. Een tweede record is vandaag ook aangescherpt: voor het eerst zijn er vier werkdagen op rij negatieve stroomprijzen genoteerd.

In een blog staat Jan Willem Zwang van Strategy bij de records stil met daarbij ook een uitgebreid overzicht van de afgelopen vier jaar met aaneengesloten dagen met negatieve uurprijzen, te beginnen in 2020.

Als er niks gebeurt, gaapt er over negen jaar een gat van maar liefst 14,2 uur tussen wat er op jaarbasis aan stroom wordt opgewekt in Nederland en wat we verbruiken. TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk, waarschuwt dat de overheid snel met een plan moet komen, want nu is er nog tijd om maatregelen te nemen, schrijft RTL Nieuws na een publicatie van TenneT. Na 2030 neemt de leveringszekerheid van elektriciteit af, blijkt uit de Monitor Leveringszekerheid 2024 van TenneT. Dat komt door afname van regelbare kolen- en gascentrales om het net te balanceren, terwijl alternatieven niet even hard meegroeien.

Klimaatminister Rob Jetten wil prijs van Nederlandse waterstof drukken, kopte Het Financieele Dagblad (€). De demissionair minister doet uitspraken in de week dat er een groot waterstofcongres in Nederland gaande is. Jetten wil de netwerktarieven voor elektriciteit verlagen, zodat product van Nederlandse waterstof goedkoper kan worden. Ook voor onder meer de business-cases van e-boilers en ook batterijen zou verlaging van die tarieven gunstig zijn.

In een weekvooruitzicht ziet men bij Powerhouse kansen voor dalende prijzen. Vattenfall voorspelt ook en verwacht nog veel meer dagen met negatieve elektriciteitsprijzen op de spotmarkt.