Waarom de IP-waarde van een verlichtingsarmatuur belangrijk is

"Een vraag die we vaak krijgen bij Fluence gaat over de IP-classificatie (of Ingress Protection Rating) van een armatuur. Er is veel verwarring over de classificatie. Men denkt vaak 'hoe hoger de classificatie, hoe beter', maar dit is niet altijd waar. Een hogere classificatie of numerieke waarde betekent niet dat de classificatie beter is, maar eerder dat de armatuur ontworpen is voor verschillende toepassingen of omgevingen", zegt Justin Walker, directeur engineering bij Fluence.

Ingress Protection (IP) is een kritiek element van een goed ontworpen product. Het is een gestandaardiseerde manier om apparaten te classificeren op hun bestendigheid tegen vuil en water. Het eerste cijfer staat voor voorwerpen of vaste stoffen, het tweede cijfer voor vloeistoffen. Op deze pagina vindt u een gedetailleerde beschrijving van de classificatie, in het Engels.

Fluence team op de CGC 2023.

"Je kunt bijvoorbeeld krimpfolie om een papieren beker doen en deze een IP67-classificatie geven. Maar als je diezelfde beker probeert te testen op IP66, krijg je een catastrofale fout."

Een verlichtingsarmatuur met een IP67-classificatie is stofdicht en bestand tegen onderdompeling tot 1 meter onder water. Een verlichtingsarmatuur met een IP66-classificatie is stofdicht en bestand tegen waterstralen met een groot volume en een hoge druk, die zich een weg kunnen banen door pakkingen en afdichtingen, ook wel hydraulica genoemd. De classificaties staan voor verschillende omstandigheden waartegen de armatuur bestand moet zijn. Het hogere getal, IP67, betekent niet noodzakelijkerwijs dat de armatuur bestendiger is dan IP66, legt hij uit.

"Een product dat is ontworpen voor een tuinbouwteeltomgeving moet bestand zijn tegen een breed scala aan omstandigheden, waarvan sommige als extreem kunnen worden beschouwd. Deze omstandigheden zijn onder andere vochtigheid, druipend of spattend water, hogedrukreinigers, chemicaliën, stof en vuil. Een verkeerd ontworpen product zal niet blijven functioneren als het niet is ontworpen om de omstandigheden waarin het zal worden gebruikt aan te kunnen. Als vuistregel geldt dat een armatuur met een classificatie lager dan IP65 waarschijnlijk niet lang zou overleven in een commerciële teeltomgeving."

"Wanneer je een product ontwerpt, moet je overwegen wat de ontwerp- of toepassingsvereisten zullen zijn in de omgeving(en) waarin het zal worden gebruikt," voegt hij eraan toe. "Als eenmaal is vastgesteld welke classificatie nodig is, is het belangrijk om te bepalen hoe je die classificatie kunt bereiken als je aan het ontwerpproces begint. Er zijn veel manieren om producten met een IP-classificatie te maken en de keuze van de materialen of methoden kan een grote invloed hebben op het ontwerp. Of je nu kiest voor pakkingen, afdichtingsmiddelen, RTV's, coatings of wat dan ook, ze hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen, terwijl ze dezelfde of vergelijkbare resultaten behalen in IP-kwalificaties."

Vanuit het perspectief van een teler is het belangrijk om de omgeving te beoordelen waar de armaturen zullen worden geïnstalleerd. "Zorg voor een duidelijk inzicht in het reinigingsproces, de vochtigheid, temperaturen en andere omgevingsfactoren. Deze ijkpunten helpen de teler om de juiste beoordeling te krijgen voor een armatuur. Op basis van onze ervaringen zijn wij van mening dat telers moeten overwegen om LED-lampen te selecteren die zijn beoordeeld op IP66 of hoger. Dergelijke LED-lampen bieden telers de best mogelijke bescherming in een commerciële omgeving. Het is ook cruciaal om de reinigingsaanbevelingen van de fabrikant op te volgen, die altijd voorrang hebben op IP-ratings omdat chemische compatibiliteit en andere criteria geen deel uitmaken van het IP-ratingsysteem."

"Bij Fluence kunnen onze tuinbouwspecialisten uitstekend helpen bij het beoordelen van een kas of indoor teeltfaciliteit en advies geven over het juiste type armatuur voor die omgeving. Een beetje onderzoek vooraf zal leiden tot de juiste classificatie, de juiste armatuur en succesvolle teelt op de lange termijn."

Voor meer informatie:
Fluence Bioengineering
4129 Commercial Center Drive
Suite 450, Austin, TX 78744
Tel.: +1 512 212 4544
info@fluencebioengineering.com
www.fluence.science


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.