Gunstig klimaat en toegenomen koopkracht garanderen groei Colombiaanse plantensector

De afgelopen 20 jaar is de plantenteelt in Colombia snel gegroeid. Volgens Gustavo Ochoa, manager bij leverancier van zaden en uitgangsmateriaal L&G Agroflowers, is deze groei het resultaat van veel factoren. "Aan de ene kant heeft Colombia een voordelige ligging waardoor telers het hele jaar door een grote verscheidenheid aan planten kunnen telen. Aan de andere kant heeft Colombia meer dan 50 miljoen inwoners en zijn winkelcentra aanzienlijk gegroeid, wat de verkoop van planten ten goede komt."

Vivero Cinco Sentidos

Belangrijkste teeltgebieden
Volgens Ochoa zijn er enkele belangrijke teeltgebieden. Eén daarvan is San Antonio del Tequendama, op ongeveer 25 minuten van Bogotá. "Het is een gebied met drie thermische verdiepingen: koud, warm en koud. En dit is waarom het teeltbedrijf veel verschillende soorten kan telen, van cyclamen tot philodendron." Er zijn ook goed georganiseerde teeltgebieden in Antioquia en de Vallei.

Uitdagingen in ontwikkelingen
Terugkijkend op de uitdagingen is het opleiden van telers de grootste uitdaging geweest, legt Ochoa uit. "Jarenlang hadden de teeltbedrijven een 'reproductie'-concept. Het kostte veel tijd en moeite om dit te veranderen in een renovatiementaliteit. Hierdoor konden bedrijven als Vitro Plus, Syngenta, Dümmen Ornage, Beekenkamp en Ball zichzelf en hun genetica bewijzen in Colombia. En dat deden ze. En teeltbedrijven zoals Cinco Sentidos zijn leiders in verschillende van deze genetica, onder programma's die we het hele jaar door leveren."

De teeltsector groeit nog steeds
De markt van sierplanten in Colombia groeit elk jaar meer en meer, met teeltmedewerkers die zich steeds meer bekommeren om het verbeteren van de teelt, vervolgt hij. "Velen van hen zijn begonnen als werknemer en hebben tegenwoordig hun eigen gewassen."

Op dit moment worden de meeste planten die in Colombia worden geteeld nog steeds verkocht op de nationale markt, maar de afgelopen jaren zijn sommige bedrijven (zoals Bromelias de Colombia, Plantas del Tambo, Vivero Tierra Negra en meer) begonnen met het exporteren van hun planten. "Natuurlijk wordt niet verwacht dat de plantenexport zo groot zal worden als de bloemenexport, maar we hebben wel een begin gemaakt."

Expoplantas
En vanwege al deze groei en ontwikkelingen in deze sector hield Colviveros, de vereniging van Colombiaanse telers, vorige week de beurs Expoplantas. Op deze beurs waren naast L&G verschillende veredelaars zoals Dummen Orange, Vitroplus, Panamerican Seed, Morel, Schoneveld, HilverdaFlorist, Benary en Syngenta aanwezig.

Voor meer informatie:
Gustavo Ochoa
L&G Agroflowers
gochoa@lygagroflowers.com
www.lygagroflowers.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.